Skleničkové dezerty podle Zuzany

2 hodiny
Čokoládové verrines s granátovým jablkem (bez lepku)
Čokoládová pěna
2,5 plátků želatiny
190 g plnotučného mléka
30 g krupicového cukru
200 g hořké čokolády 50%
400 g smetany ke šlehání 40%
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a mléko s cukrem ohřejeme téměř do bodu varu. Vymačkanou želatinu rozpustíme v horkém mléce a postupně nalijeme na čokoládu a zapracujeme do hladké emulze pomocí tyčového mixéru. Smetanu vyšleháme do polotuha a opatrně začleníme do čokoládové směsi.
Želé z granátového jablka
6 plátků želatiny
400 g pyré z granátového jablka
20 g vody
40 g krupicového cukru
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Pyré, vodu a cukr přivedeme k varu, odstavíme a přidáme vymačkanou želatinu. Želé necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Vanilkový krém
185 g 33% smetany ke šlehání
50 g mascarpone
20 g krupicového cukru
½ vanilkového lusku
Všechny suroviny společně vyšleháme do tuhého krému.
Čokoládový crumble
40 g krupicového cukru
25 g másla
10 g hořké čokolády
30 g mandlové mouky
35 g rýžové mouky
Čokoládu s máslem rozpustíme a přidáme ostatní ingredience. Vše zapracujeme do konzistence drobenky. Rozprostřeme na plech a pečeme asi 25 minut na 140 °C.
Dekorace
dužina z 1 granátového jablka
Granátové jablko rozkrojíme a vyjmeme zrníčka.
Kompletace
Čokoládovou pěnu stříkneme pomocí sáčku do skleniček, které mírně nakloníme a zafixujeme. Pěnu dáme na chvilku zatuhnout do mrazáku. Pak vyndáme a proces opakujeme, tentokrát však nakloníme sklenice na druhou stranu. Na čokoládovou pěnu nalijeme želé a necháme zatuhnout v lednici. Navrch nastříkáme kopeček vanilkového krému, který posypeme čokoládovým crumblem a granátovým jablkem.
Rýžový pudink s meruňkami (bez lepku a laktózy)
Rýžový pudink
500 g mandlového mléka
1 vanilkový lusk
3 g soli
100 g jasmínové rýže
50 g krupicového cukru
225 g bezlaktózové smetany ke šlehání
Mléko, vanilkový lusk, sůl a cukr přivedeme k varu a přidáme několikrát propláchnutou rýži. Vaříme asi 12 minut za častého míchání. Smetanu vyšleháme do polotuha a postupně začleníme do pudinku, zchladlého na pokojovou teplotu.
Meruňkový kompot
250 g meruňkového pyré
100 g meruněk nakrájených na kostky
45 g krupicového cukru
3 g pektinu
1 g kyseliny citronové
Pyré spolu s meruňkami ohřejeme a přidáme cukr smíchaný s pektinem a provaříme 30 sekund. Nakonec přidáme kyselinu citronovou.
Dekorace pražené mandle
100 g mandlových plátků
Mandle opražíme na pánvi a necháme zchladnout.
Kompletace
Část rýžového pudingu dáme do skleniček, na něj navrstvíme meruňkový kompot a navrch dáme zbytek pudinku. Ozdobíme opraženými mandlemi.
Pistáciová panna cotta s jahodovým tatarákem (bez laktózy)
Pistáciová panna cotta
1000 ml ovesného mléka
100 g krupicového cukru
6 plátků želatiny
120 g pistáciové pasty
Mléko a cukr ohřejeme téměř do bodu varu a sejmeme z plotny. Do horkého mléka dáme želatinu a pistáciovou pastu a vymícháme do propojení všech surovin. Necháme mírně zchladnout, nalijeme do skleniček a dáme do lednice ztuhnout.
Jahodový tatarák
50 g krupicového cukru
125 g jahodového pyré
2 g agaru
350 g čerstvých jahod
Jahodové pyré s cukrem ohřejeme a přidáme agar. Provaříme, sejmeme z plotny a necháme zchladnout. Po vychladnutí rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme na kostičky nakrájené jahody.
Linecké sušenky
100 g hladké mouky
1 g soli
60 g bezlaktózového másla
40 g moučkového cukru
20 g vajec
Změklé máslo smícháme s moukou, cukrem a solí. Zapracujeme do konzistence drobenky. Nakonec přidáme vejce a propracujeme. Těsto vyválíme mezi pečícími papíry přibližně na tloušťku 0,5 cm. Dáme do lednice odpočívat. Nakonec vykrájíme kolečka dvou velikostí a dáme ještě na chvíli vychladit. Pečeme 15 minut na 155 °C.
Dekorace čerstvé jahody a pistácie
200 g čerstvých jahod
100 g blanšírovaných pistácií
Jahody nakrájíme na tenké plátky, ze kterých vykrajovátkem vykrojíme různě veliká kolečka. Pistácie dáme do uzavíratelného sáčku a válečkem rozválíme na „vločky“.
Kompletace
Vykrájená kolečka jahod nalepíme na stěny sklenic a naplníme pistáciovou panna cottou. Na zatuhlou panna cottu navrstvíme jahodový tatarák, pistácie a linecká kolečka.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.