Vojtovy skleničkové dezerty

2 hodiny
Mont Blanc (bez lepku)
Křehké těsto
15 g moučkového cukru
10 g kukuřičného škrobu
25 g pohankové mouky
25 g mandlové mouky
0,5 g mleté skořice
0,5 g soli
50 g másla
Smícháme všechny suroviny, vypracujeme těsto. Vyválíme na 2 mm a pečeme na 160 °C asi 12 minut. Rozdrtíme na kousky.
Brusinkové crème Chantilly
200 g smetany ke šlehání
100 g mascarpone
20 g moučkového cukru
150 g zavařených brusinek
20 g rumu
Smetanu vyšleháme, přidáme promixované brusinky, rum, cukr a mascarpone, vyšleháme do krému.
Kaštanový krém
350 g kaštanového krému
300 g mascarpone
75 g moučkového cukru
Cukr, kaštanový krém a mascarpone vyšleháme do krému.
Dekorace
10 g lyofilizované klikvy
1 plátek jedlého stříbra
150 g glazovaných kaštanů
Kompletace
Na dno skleničky dáme brusinkový krém, posypeme drceným korpusem, vlasovou zdobičkou naneseme kaštanový krém. Ozdobíme klikvou, stříbrem a glazovaným kaštanem.
Kaviár (bez lepku a laktózy)
Kaviár citron a espresso
135 g vody
170 g espressa
70 g glukózy
100 g citronové šťávy
100 g krupicového cukru
7 g agaru
1 g černého gelového barviva
2000 g slunečnicového oleje
Olej necháme namrazit a nalijeme do vysoké nádoby. Svaříme zbylé ingredience a trochu zchladíme. Do oleje kapeme svařenou směs, kde se tvoří kuličky želé podobné kaviáru. Poté scedíme a propláchneme.
Koprový mousse
18 g plátkové želatiny
340 g bílé čokolády
565 g bezlaktózové smetany ke šlehání
30 g kopru
35 g citronové šťávy
Kopr rozmixujeme spolu s 150 g smetany dohladka. Přecedíme do mísy na čokoládu, společně rozpustíme ve vodní lázni, ochutíme citronem, vmícháme namočenou želatinu a necháme rozpustit. Zbylou smetanu vyšleháme a spojíme s čokoládovou směsí.
Dekorace
1 citron
1 plátek jedlého zlata
25 g čerstvého kopru
Kompletace
Na dno skleničky nalijeme pěnu a necháme zatuhnout. Ozdobíme kaviárem, citronem, koprem, zlatem a citronovou kůrou.
Švestkový knedlík (bez laktózy)
Noky
30 g bezlaktózového mléka
5 g čerstvého droždí
15 g krupicového cukru
85 g hladké mouky
1 g soli
30 g vajec
15 g másla bez laktózy
Z vlažného mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Smícháme s vejci a zbylými sypkými ingrediencemi. Vypracujeme hladké těsto. Nakonec zapracujeme máslo. Necháme dvacet minut stát. Tvarujeme nočky. Dáme vykynout, dokud nezdvojnásobí objem. Vaříme 10 minut na pařáku. Poté propíchneme špejlí a necháme vyjít páru.
Mandlový krém
80 g krupicového cukru
200 g plnotučného mléka bez laktózy
200 g mandlového mléka
80 g žloutků
20 g kukuřičného škrobu
3 g vanilkového lusku
150 g másla bez laktózy
50 g rumu
Zahřejeme mléko s vanilkou a rumem. Žloutky rozmixujeme s cukrem a škrobem, vlijeme část mléka, promícháme, vlijeme zpět a povaříme. Necháme zchladnout. Vmícháme máslo.
Švestkové compoté
550 g vyloupaných švestek
20 g citronové šťávy
2 g čerstvě nastrouhané citronové kůry
75 g krupicového cukru
50 g slivovice
0,25 g mletého hřebíčku (¼ čajové lžičky)
0,5 g mleté skořice (½ čajové lžičky)
Cukr necháme zkaramelizovat, přidáme nakrájené švestky. Podlijeme slivovicí, dochutíme citronem a kořením. Necháme vychladnout.
Dokončení
100 g rozpuštěného másla bez laktózy
60 g krupicového cukru
60 g mletého máku
1 plátek jedlého zlata
Kompletace
Do sklenic dáme vrstvu krému, na ní švestky a noček obalený v másle a máku s cukrem. Ozdobíme kouskem zlata.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.