Martinovy skleničkové dezerty

2 hodiny
Čokoládová pěna s jahodami a rybízem (bez lepku)
Brownies
73 g másla
132 g hořké čokolády
110 g vajec
138 g krystalového cukru
106 g mandlové mouky
Máslo s čokoládou rozpustíme nad párou. Vzniklou směs přilijeme k cukru a promícháme. Postupně stěrkou přidáváme vejce. Nakonec přidáme mouku a promícháme. Těsto nalijeme do ráfku o průměru 18 cm a pečeme 12 minut na 180 °C (horní a spodní). Necháme vychladnout.
Ovocný tatarák
300 g jahod
100 g banánu
90 g rybízu
60 g maracujového pyré
30 g krystalového cukru
Jahody a banán nakrájíme na drobné kostičky, přidáme rybíz, cukr a maracujové pyré. Společně zamícháme a dáme vychladit.
Jahodový gel
100 g jahodového pyré
15 g krystalového cukru
2 g pektinu NH
Jahodové pyré dáme zahřát. V cukru dobře rozmícháme pektin a vsypeme do horkého pyré. Necháme provařit. Vlijeme do misky. Zakryjeme potravinářskou folií na dotek a dáme do lednice vychladit.
Čokoládová pěna
120 g hořké čokolády
20 g kakaa
360 g smetany ke šlehání
100 g krupicového cukru
8 žloutků
špetka soli
Do misky nad vodní lázeň dáme žloutky s cukrem, solí a kakaem a metličkou vyšleháme do krémové hmoty. Přisypeme nasekanou čokoládu a necháme rozpustit. Smetanu vyšleháme dotuha a opatrně zapracujeme do čokoládové směsi.
Čokoládová ozdoba
100 g hořké čokolády
1 g mycrya
Čokoládu pomalu rozpustíme ve vodní lázni na 45 °C. Následně zchladíme na 33 °C. Přes sítko přesypeme mycryo a řádně zamícháme. Zchladíme na 31 °C. Vylijeme na transparentní folii a rozetřeme na tenkou vrstvu stěrkou. Po lehkém zatuhnutí čokolády z ní vykrojíme kolečka a necháme dál krystalizovat.
Kompletace
Na dno skleničky rozdrobíme brownies. Přidáme první vrstvu čokoládové pěny, vrstvu ovocného tataráku a přikryjeme druhou vrstvou čokoládové pěny. Zarovnáme a přidáme z brownies vykrojenou kostičku. Přidáme kuličky rybízu obaleného v cukru. Navrch položíme kolečko z čokolády, které ozdobíme kapkami z jahodového gelu. Ten před použitím ještě prošleháme metličkou.
Kokosová chia s mangem (bez lepku a bez laktózy)
Krém chia
50 g chia semínka
500 g kokosové mléko
20 g čekankového sirupu
V kokosovém mléce rozmícháme čekankový sirup a chia semínka. Necháme nabobtnat.
Mangový tatarák
300 g manga
60 g mangového pyré
30 g maracujového pyré
1 limeta
Mango nakrájíme na malé kostičky a smícháme s oběma pyré. Přidáme šťávu a kůru z limety.
Suflovaný meringue
50 g bílků
97 g krupicového cukru
22 g moučkového cukru
Bílky s krupicovým cukrem zahřejeme nad vodní lázní, až se cukr rozpustí. Dáme šlehat a ke konci přisypeme ještě moučkový cukr. Na plech nastříkáme kolečka o průměru vrchu sklenice a uprostřed uděláme malý důlek. Pečeme na 120 °C 50 minut.
Želé kostky
300 g mangového pyré
100 g maracujového pyré
4 g agaru
Nejprve si zalejeme agar trochou vody a necháme chvilku nabobtnat. Obě pyré zahřejeme v kastrolu a přidáme agar. Směs přivedeme k varu. Přelijeme do misky a necháme vychladit. Ze ztuhlého želé vykrájíme kostky.
Dekorace
kokosové lupínky
Kompletace
Na dno skleničky dáme vrstvu chia krému, pak přidáme tatarák a opět vrstvu chia. Přidáme želé kostky a zasypeme kokosovými lupínky. Sklenici ozdobíme pusinkou a do vytvořeného důlku přidáme zbytek želé.
Panna cotta (bez laktózy)
Mandlový krém
375 g rostlinné šlehačky
300 g mandlového mléka
100 g krupicového cukru
100 g mandlové mouky
6 plátků želatiny
2 hvězdičky badyánu
Nejprve si do studené vody namočíme želatinu a necháme nabobtnat. Mléko se smetanou, cukrem a mandlovou moukou dáme zahřát spolu s badyánem. Přidáme želatinu, vyndáme badyán a směs promixujeme.
Ostružinové želé
330 g ostružinového pyré
67 g krupicového cukru
1,5 g agaru
V hrnci smícháme všechny suroviny a za stálého míchání přivedeme k varu, stáhneme teplotu a 2 minuty povaříme. Dáme lehce vychladit.
Ořechy
50 g makadamové ořechy
50 g krupicového cukru
70 g vody
Ořechy pokrájíme na menší kousky a dáme je vařit do vody s cukrem asi na 15 minut. Poté je přecedíme a vyskládáme na plech a při 165 °C pečeme 13 minut.
Dekorace
čerstvé ostružiny
snítka máty
limetková kůra
Kompletace
Skleničku začneme plnit našikmo ostružinovým pyré a dáme vychladit. Pokračujeme už do rovné sklenice krémem a navrch nasypeme pár karamelizovaných ořechů. Nakonec nastrouháme limetkovou kůru na ozdobení.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.