Skleničkové dezerty podle Kristýny

2 hodiny
Fík a malina (bez lepku)
Malinovofíkový kompot
150 g malinového pyré
30 g vody
100 g čerstvých fíků
100 g čerstvých malin
35 g krupicového cukru
14 g medu
2 g pektinu NH
0,3 g kyseliny citrónové
kůra z jedné limetky
Pyré s vodou zahřejeme na zhruba 40 °C a přidáme smíchaný cukr s pektinem. Přivedeme k varu a smícháme s malinami a nakrájenými fíky. Dochutíme medem, kyselinou citronovou a kůrou z limetky.
Crumble
75 g rostlinného margarínu
75 g třtinového cukru
75 g mandlové mouky
75 g rýžové mouky
Ze všech surovin vytvoříme drobenku a pečeme 15 minut na 170 °C.
Smetanová náplň
250 g mascarpone
250 g smetanového sýra
200 ml 33% smetany ke šlehání
80 g moučkového cukru
0,5 g mleté vanilky
kůra z půlky limetky
Všechny suroviny vyšleháme do hustého krému.
Zdobení
300 g hořké čokolády
3 g kakaového másla
250 g čerstvých malin
3 čerstvé fíky
mikrobylinky
Čokoládu si vytemperujeme pomocí kakaového másla a vytvoříme dekorace na ozdobení skleniček.
Kompletace
Do skleničky postupně naléváme připravené položky. Začneme malinovofíkovým kompotem, na něj dáme našlehaný krém, posypeme mandlovým crumblem a ozdobíme čerstvým ovocem a čokočipsem.
Jahoda a bazalka (vegan bez laktózy)
Kokosová tapioka
75 g tapiokových perel
200 ml rýžového mléka
375 ml kokosového mléka
60 g agáve sirupu
kůra z půlky limetky
0,5 g mleté vanilky
Všechny suroviny přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut na mírném plamenu do doby, než tapioka zhoustne do konzistence pudingu.
Jahodová panna cotta
120 g rýžového mléka
200 g jahodového pyré
80 g agáve sirupu
3 g agaru
Všechny suroviny přivedeme k varu a poté přimícháme agar. Necháme vychladit v lednici.
Jahodový salátek s bazalkou
170 g čerstvých jahod
30 g jahodového pyré
svazek čerstvé bazalky
pár kapek citrónové šťávy
Jahody nakrájíme na malé kostičky, přidáme nasekanou bazalku a zalijeme jahodovým pyré. Nakonec pokapeme troškou citronové šťávy.
Korál
80 g vody
30 g slunečnicového oleje
10 g hladké mouky
1 g soli
gelové barvivo
Olej, vodu, sůl a barvivo smícháme s moukou a vytvoříme těstíčko, které nalijeme na pánev do nepravidelného tvaru. Necháme vychladnout na papírovém ubrousku.
Zdobení
6 čerstvých jahod
čerstvá bazalka
korál
Kompletace
Do skleničky nalejeme část uvařené tapioky a necháme v lednici zatuhnout. Druhou vrstvu vytvoříme z jahodové panna cotty, na kterou dáme další vrstvu tapioky. Ozdobíme čerstvým jahodovým salátkem, jahodami, bazalkou a korálovým chipsem.
Hruška a lískový ořech (bez lepku a laktózy)
Veganský krém
500 g veganské smetany
100 ml rýžového mléka
200 g hořké čokolády
30 g lískooříškové pasty
10 g moučkového cukru
Čokoládu rozpustíme v rýžovém mléce a smícháme s veganskou smetanou, pastou a cukrem. Necháme vychladit v lednici.
Karamelové hrušky
3 hrušky
50 ml hruškového pyré
30 g třtinového cukru
5 g skořice
10 g citronové šťávy
10 ml rumu
4 g pektinu NH
Hrušky nakrájíme na malé kostičky a dáme zahřát s hruškovým pyré a skořicí. Zahřejeme na 40 °C a přidáme cukr s pektinem. Přidáme citronovou šťávu a necháme vychladit. Nakonec přilejeme rum.
Crumble
75 g rostlinného margarínu
75 g třtinového cukru
75 g mandlové mouky
75 g rýžové mouky
50 g jemně nasekaných lískových oříšků
Ze všech surovin vytvoříme drobenku a pečeme 15 minut na 170°C.
Zdobení
sušené hrušky
30 lískových oříšků
100 g isomaltu
200 g krupicového cukru
bylinky na ozdobení
Kompletace
Na dno skleničky dáme veganský krém, na který navrstvíme hrušky a crumbl. Ozdobíme bylinkami, ořechy namočenými v rozpuštěném izomaltu s cukrem, sušenou hruškou a karamelovým vlasem, který jsme vytvořili ze zbytku hmoty isomaltu a cukru.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.