Klářiny skleničkové dezerty

2 hodiny
Jahody a prosecco (bez lepku a laktózy)
Prosecco želé
13 g práškové želatiny
1,5 polévkové lžíce vody
312 ml růžového prosecca
20 g krupicového cukru
13 g 100 % citronové šťávy
Želatinu necháme nabobtnat ve vodě a zbytek surovin přivedeme k varu. Poté přidáme želatinu a promícháme.
Jahodové compoté
300 g jahodového pyré
150 g čerstvých jahod
50 g krupicového cukru
10 g 100% citronové šťávy
6 g pektinu NH
Jahodové pyré přivedeme k varu, přidáme cukr, citron a pektin a provaříme. Nakonec přidáme nakrájené jahody.
Jahodový krém
125 g jahodového compoté
225 g kokosové zakysané smetany
40 g moučkového cukru
4 g 100% citronové šťávy
Všechny suroviny vyšleháme do krému.
Prosecco pěna
2 žloutky
55 g krupicového cukru
50 ml suchého bílého prosecca
Žloutky s cukrem šleháme metličkou nad parou a postupně přiléváme prosecco. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pěna.
Dekorace
15 g kokosových chipsů
růžový pudrový sprej se třpytkami
Kompletace
Vrstvíme v pořadí jahodové compoté, jahodový krém, prosecco želé a prosecco pěna. Jednotlivé vrstvy necháme vždy zatuhnout. Dozdobíme kokosovými chipsy
Káva (bez lepku)
Kakaový korpus
85 g vajec
42 g krupicového cukru
špetka soli
35 g rýžové mouky
8 g holandského kakaa
Vejce vyšleháme s cukrem a špetkou soli. Stěrkou vmícháme kakao a rýžovou mouku. Dáme péct na 170 °C asi na 15 minut.
Kávový mousse
90 g velet bílé čokolády
44 g plnotučného mléka
3 g rozpustné kávy
1,5 g plátkové želatiny
90 g 35% smetany
špetka soli
Mléko, kávu a sůl přivedeme k varu a přelijeme přes čokoládu. Přidáme namočenou želatinu a vymícháme dohladka. Smetanu vyšleháme a přidáme ji k čokoládové směsi.
Kávová ganáž
70 g 64% čokolády
70 ml 30% smetany
1 čajová lžička instantní kávy
Smetanu přivedeme k varu a rozpustíme v ní čokoládu a kávu. Necháme vychladnout.
Dekorace
50 g mléčné čokolády
10 g holandského kakaa
5 g kávových zrn
Čokoládu vytemperujeme a nastříkáme na pečící papír různými tahy do tvaru kolečka. Poté posypeme kakaem a necháme zkrystalizovat.
Kompletace
Do skleničky nalijeme kávový mousse a necháme zatuhnout. Poté nalijeme kávovou ganáž a navrch dáme nakrájený korpus. Na skleničku umístíme čokoládový kruh a dozdobíme zrnkem kávy.
Piňa colada (bez laktózy)
Panna cotta
412 g kokosového pyré
75 g třtinového cukru
3 plátky želatiny
mletá vanilka
30 g strouhaného kokosu
Kokosové pyré a třtinový cukr zahřejeme, přidáme vanilku a namočenou želatinu. Poté přidáme strouhaný kokos.
Ananasové compoté
50 g ananasu
10 g třtinového cukru
35 g ananasového pyré
10 g limetkové šťávy
0,5 g pektin NH
10 g rum Santos Dumos
Ananas nakrájíme na kostičky. Ananasové pyré společně s cukrem přivedeme k varu a přidáme limetkovou šťávu a pektin NH. Nakonec přidáme rum a nakrájený čerstvý ananas.
Kokosový crumble
13 g třtinového cukru
13 g hladké mouky
13 g kokosového oleje
15 g strouhaného kokosu
Všechny suroviny společně smícháme a dáme péct na 150 °C asi na 15 minut.
Dekorace
60 g krystalového cukru
50 g čerstvého ananasu
Kompletace
Okraj skleničky namočíme ve vodě a obalíme ve třtinovém cukru. Na dno skleničky dáme panna cottu a necháme zatuhnout. Poté přidáme ananasové compoté a kokosový crumble. Navrch ozdobíme plátkem ananasu, posypeme cukrem a oflambujeme.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.