Technická výzvaIII. řada

Pražské koule

1,5 hodiny

14 kusů

Buflery

2 vejce, odděleně
30 g krupicového cukru
50 g hladké mouky
15 g vody

Bílky a cukr společně vyšleháme do pevného sněhu. Žloutky lehce prošleháme s vodou, přidáme asi třetinu mouky a promícháme. Ihned spojíme s ušlehaným sněhem, následně vmícháme zbytek prosáté mouky.

Pomocí sáčku s hladkou špičkou o průměru 10 mm nastříkáme na plech vyložený papírem na pečení buflery o průměru 4 cm (minimálně 28 kusů). Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C horkovzduch dozlatova asi 15-20 minut.

Oříškový krém

40 g 55% hořké čokolády
40 g 33% smetany ke šlehání
40 g másla
40 g 100% lískoořískové pasty

Čokoládu a oříškovou pastu zalijeme horkou smetanou, necháme chvilku odstát. Pak vymícháme dohladka. Necháme zchladnout a zhoustnout, pak zašleháme máslo. Pomocí sáčku s hladkou špičkou nastříkáme na polovinu buflerů, spojíme s druhou polovinou a dáme zatuhnout.

Cukrový rozvar

300 g krupicového cukru
130 g vody
150 g sekaných lískových oříšků

Cukr s vodou svaříme na teplotu 113 °C. Do rozvaru máčíme postupně ztuhlé koule a ihned obalíme v pražených lískových oříšcích. Necháme vychladnout.

Čokoládová poleva

200 g hořké čokolády + 50 g kokosového oleje
100 g mléčné čokolády + 25 g kokosového oleje
100 g karamelové čokolády

Čokolády odděleně rozpustíme a postupně v nich namočíme všechny koule. Vytvoříme 8 hořkých, 4 mléčné, 2 karamelové.

Servírujeme v pyramidě na čtvercovém talíři. Koule sestavíme do pyramidy o třech patrech, tak aby v každém byla viditelná jen jedna barva. (Druhá karamelová bude uprostřed spodního patra mezi hořkými.)

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.