Romanův perníkový dort s krajkou

3 hodiny
Korpus
2 bílky
200 g moučkového cukru
5 g soli
1 dcl slunečnicového oleje
200 ml mléka
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
30 g kakaa holandského typu
2 žloutky
1 kypřící prášek
10 ml vanilkového extraktu
2 lžičky skořice
1 lžička zázvoru
1 lžička mletého muškátového ořechu
1 lžička mletého hřebíčku
½ mletého badyánu
330 g strouhaných jablek
60 g vlašských ořechů
Vyšleháme bílky s částí cukru a špetkou soli v tuhý sníh. Ostatní ingredience smícháme v míse a vytvoříme těsto. Nakonec přidáme strouhaná jablka a sekané ořechy. Do litého těsta zapracujeme třetinu sněhu a opatrně přidáme zbylý sníh. Před pečením povrch těsta navlhčíme pomocí rozprašovače vodou. Pečeme v kruhovém ráfku ve vyhřáté troubě na 175 °C horkovzduch 55 minut.
Náplň z mascarpone
250 g mascarpone
200 g tuhého tučného tvarohu
50 g moučkového cukru
130 ml smetany ke šlehání
2 lžičky skořice
Do téměř vyšlehané smetany zašleháme cukr, tvaroh, mascarpone a skořici.
Švestková náplň
250 g švestkových povidel
50 ml rumu
Švestková povidla smícháme s rumem.
Ganáž
400 g čokolády na vaření
400 g smetany ke šlehání
Smetanu zahřejeme v kastrůlku a horkou ji pak nalijeme do misky s rozlámanou čokoládou. Za stálého míchání se čokoláda ve smetaně rozpustí a vytvoří kompaktní hmotu.
Bílková poleva
2 bílky
300 g moučkového cukru
10 ml šťávy z citronů
Bílky smícháme s prosátým moučkovým cukrem a podle chuti doředíme citronovou šťávou.
Kompletace
Korpus rozřízneme v polovině, namažeme povidly, navrstvíme krém a přiklopíme vrchní částí korpusu. Horní část opět namažeme povidly a krémem a dáme vychladit. Poté dort přelijeme čokoládovou ganáží. Dáme opět vychladit. Zdobíme krajkou z bílkové polevy.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.