Antonínův perníkový dort s krajkou

3 hodiny
Perníkový korpus
630 g mléka
2 vejce
64 g kakaa
570 g krupicového cukru
765 g hladké mouky
285 g slunečnicového oleje
30 g kypřícího prášku do perníku
20 g vanilkového cukru
Všechny ingredience smícháme a nalijeme do 3 forem o průměru 24 cm. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
Krém z mascarpone
750 g smetany
375 g bílé čokolády
20 g glukózy
20 g invertního cukru
10 g želatiny
½ smetany s invertním cukrem a glukózou svaříme na 100 °C a následně nalejeme na čokoládu a přidáme nabobtnanou želatinu. Celou hmotu rozmixujeme tyčovým mixerem a přidáme zbytek smetany. Dáme vychladit.
Malinový vklad
198 g mražených malin
60 g šampaňského
66 g krupicového cukru
6 g pektinu NH
Maliny s vodou zahřejeme v kastrůlku. Následně přidáme cukr smíchaný s pektinem NH. Přivedeme k varu, provaříme a zchladíme. Nakonec vmícháme šampaňské.
Máslový krém
8 bílků
300 g krupicového cukru
500 g másla
potravinářská barva – zelená a růžová
Nejprve vyšleháme máslo. Bílky s cukrem přivedeme na vodní lázni k 55 °C a vyšleháme. Do vyšlehaných bílků přidáme máslo. Část krému obarvíme a dáme do cukrářského sáčku.
Rozvar
200 g šťávy z pomerančů
200 g krupicového cukru
čerstvě strouhaná pomerančová kůra
Vše svaříme a necháme vychladit.
Dekorace
Z máslového krému vytvarujeme pomocí trezírovací špičky květinu. Vložíme do lednice.
Kompletace
Jednotlivé plátky korpusu pokropíme rozvarem. Na pláty vrstvíme mascarpone krém a malinový vklad a vrstvy opakujeme. Dort obetřeme máslovým krémem. Navrch dortu dáme vymodelovanou květinu a barevným krémem nakreslíme krajkový motiv dle vlastí fantazie.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.