Záviny podle Zuzany

2 hodiny
Višňový závin s mákem z listového těsta
Listové těsto
250 g hladké mouky
225 g ledového másla
10 g žloutků
5 g soli
100 g ledové vody
Smícháme mouku a sůl a přidáme na kostičky nakrájené ledové máslo. Lehce promícháme, aby se máslo obalilo moukou. Nakonec nalejeme ledovou vodu a žloutek a v robotu vypracujeme krátce těsto tak, aby byly stále viditelné kousky másla. Připravené těsto vyválíme a přeložíme na třetiny. Tento proces opakujeme ještě dvakrát. V případě potřeby mezi jednotlivými překlady necháme těsto na 10 minut vychladit. Hotové těsto dáme na 15 minut odpočinout do lednice.
Višňová náplň
500 g mražených višní
100 g krupicového cukru
40 g kukuřičného škrobu
60 g vody
Višně zahřejeme s cukrem v hrnci. Škrob smícháme s vodou a přilijeme k višním a provaříme. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
Maková náplň
50 g mletého máku
50 g moučkového cukru
Mák smícháme s cukrem.
Na dokončení
1 vejce
10 g smetany
Vejce rozšleháme se smetanou.
Kompletace
Těsto rozválíme na tloušťku 3 mm a posypeme ho ze ⅔ mákem s cukrem. Na mák rozprostřeme višňovou náplň. Část pokrytou náplní zamotáme a volnou třetinu prořízneme, tak abychom vytvořili mřížku. Prořezanou část přeložíme přes závin a celý závin pomažeme rozšlehaným vejcem se smetanou. Pečeme na 180 °C přibližně 45 minut dozlatova.
Špenátový závin z kynutého těsta
Thangzhong
30 g mouky
150 g mléka
Mléko s moukou za stálého míchání zahřejeme na 70 °C a odstavíme. Pastu přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
Korpus z kynutého těsta
thanghzong pasta
200 g mléka
40 g žloutků
420 g hladké mouky
10 g droždí
8 g soli
40 g másla
Všechny ingredience kromě másla a soli smícháme a vypracujeme elastické těsto. Nakonec zapracujeme máslo se solí a těsto necháme přikryté nakynout.
Část vykynutého těsta dáme stranou a smotáme z něj cop.
Špenátová náplň s kozím sýrem a ořechy
400 g špenátu
1 cibule
100 g kozího sýru
75 g tvarohu
100 g vlašských ořechů
1 vejce
pepř
sůl
citron
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme. Poté k ní přidáme špenát a krátce podusíme. Vejce s tvarohem, solí, pepřem a trochou citronové šťávy promícháme. Směs zamícháme do špenátu a necháme vychladnout. Ořechy a kozí sýr nakrájíme nahrubo a dáme stranou.
Na dokončení
1 vejce
10 g smetany
Vejce rozšleháme se smetanou.
Kompletace
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučené pracovní ploše. Na plát těsta rozprostřeme špenátovou náplň. Na náplň poklademe ořechy a kozí sýr a těsto zamotáme do závinu. Konce těsta lehce založíme pod závin. Cop z těsta položíme navrch závinu a takto připravený závin necháme vykynout. Vykynutý závin potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 200 °C dozlatova.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.