Záviny podle Terezy
2 hodiny
Sladký závin s vlašskými ořechy
Těsto
250 g hladké mouky
30 g sádla
45 g krupicového cukru
20 g vajec
112 g mléka
15 g čerstvého droždí
3 g soli
Do mísy dáme teplé mléko, vejce, mouku, cukr, droždí a mícháme cca 3 minuty. Poté přidáme sůl a měkké sádlo a hněteme dalších 10 minut. Těsto necháme odpočinout a dokynout.
Skořicová pasta
80 g třtinového cukru
100 g másla
3 g skořice
Změklé máslo se skořicí a cukrem důkladně promícháme.
Náplň
100 g praliné z vlašských ořechů
100 g vlašských ořechů
50 g lískových ořechů
100 g fíků v rumu
Všechny ingredience použijeme jednotlivě při plnění závinu.
Dekorace
20 g vajec
10 g mléka
20 g mletých lískových ořechů
špetka soli
20 g moučkového cukru
20 g másla
10 g rumu
Kompletace
Těsto rozválíme do obdélníku o rozměrech asi 40x30 cm, potřeme skořicovou pastou, pomocí sáčku nastříkáme praliné, posypeme ořechy a fíky. Vše tak, aby zůstalo volných asi 10 cm pokrytých pouze skořicovou pastou, tj. bez náplně. Závin zatočíme až k tomuto pásu, do kterého vykrájíme proužky, umotáme copánky a zatočíme přes závin.
Necháme vykynout a poté pomažeme rozšlehaným vejcem s mlékem a solí. Mezery mezi copánky posypeme ořechy. Rozpícháme!
Pečeme na horkovzduch na 175 °C 15 minut, a poté na 160 °C asi 20 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme směsí rumu, másla a cukru.
Slaný závin s bramborovou kaší a zelím
Bramborová náplň
400 g větších brambor
40 g ementálu vcelku
1 žloutek
20 g mléka
30 g másla
muškátový oříšek celý
sůl
pepř celý v pepřence
Brambory uvaříme doměkka, rozmačkáme a necháme míchat v robotu pádlovou metlou, než zchladnou. Přidáme mléko, žloutek, máslo, nastrouhaný sýr, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a namletý pepř.
Těsto
200 g hladké mouky
2 g soli
40 g másla
100 g bílého vína
Smícháme mouku, sůl, studené máslo. Pak přidáme bílé víno a necháme odpočnout ve folii při pokojové teplotě asi 20 minut.
Červené zelí
250 g červeného zelí naloženého ve skle
2 cibule
20 g másla
10 g octa
40 g oleje
60 g krupicového cukru
1 g celého kmínu
sůl
Zelí smícháme s octem, popřípadě podle chuti cukrem, solí a pepřem. Cibulku osmažíme na másle.
Dekorace
15 g čerstvé listové petržele
200 g plátkové slaniny (plátky dlouhé minimálně 20 cm)
Kompletace
Těsto rozválíme na 30×30 cm a pomažeme ho bramborovou náplní, poté poklademe slaninou, zelím, cibulkou a petrželkou a zavineme. Pečeme v troubě na 200 °C asi 35 minut. Před krájením necháme zcela vychladnout.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.