Romanovy záviny

2 hodiny
Slaný závin
Těsto
25 g čerstvého droždí
1 žloutek
370 g hladké mouky
15 g soli
160 ml mléka
60 g škvařeného sádla
10 g krystalového cukru
Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek. Přidáme mouku, sůl a žloutek. Vypracujeme v hladké těsto, a nakonec zapracujeme sádlo. Necháme vykynout.
Náplň
100 g cibule
250 g anglické slaniny
80 g čabajské klobásy
40 g škvařeného sádla
300 g kysaného zelí
6 g sladké papriky
Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme červenou papriku, najemno nakrájenou slaninu a klobásu. Krátce orestujeme. Přidáme nadrobno pokrájené kysané zelí.
Dekorace
sezamové semínko
mák
1 žloutek
Kompletace
Z připraveného těsta odebereme 1/10 na dekoraci. Na vyválený plát těsta, po celé jeho délce, rozprostřeme náplň. Zavineme, pomažeme žloutkem a zdobíme zbylým těstem a posypeme semínky.
Sladký závin
Těsto
250 g hladká mouka
20 g cukr moučka
45 g máslo
5 g ocet
100 ml voda
Z mouky, cukru, vody a octa vypracujeme těsto, do kterého zapracujeme kostičky studeného másla. Necháme odpočinout.
Náplň
200 ml mléka
40 g másla
50 g rozinek
40 g vanilkového cukru
5 cl tuzemského rumu
2 g soli
kůra z jednoho citronu
140 g mletého máku
50 g moučkového cukru
10 g rýžové mouky
100 g sušených švestek
Svaříme mléko, máslo, rozinky, nadrobno krájené sušené švestky, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, mák a cukr. Krátce povaříme. Nakonec zahustíme rýžovou moukou a přidáme rum.
Dekorace
1 žloutek na potření
moučkový cukr na posyp
Kompletace
Z připraveného těsta odebereme 1/10 na dekoraci a nakrájíme na tenké proužky. Těsto vyválíme na velmi tenký plát, který poté ještě vytahujeme rukama. Náplň rozprostřeme po celé délce těsta, zavineme a ozdobíme proužky těsty. Potřeme rozšlehaným žloutkem. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.