Záviny podle Kristýny

2 hodiny
Slaný veganský závin
Těsto
250 g hladké mouky
12 g prášku do pečiva
125 g rostlinného margarínu (máslové ramy vegan)
100 g bílého vegan jogurtu
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na plát o síle asi 3 mm.
Cibulové chutney
500 g cibule
100 g cukru krupice
10 ml balsamicového octa
10 ml olivového oleje
5 g soli
2 g pepře
Cibulové chutney si nachystáme den předem. Na pánev dáme olej, cibuli a lehce osmažíme na mírném ohni. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Aby bylo chutney dobře udělané, musí se dělat na mírném plamenu i několik hodin. Postupně přidáváme ocet, sůl a pepř. Výsledná konzistence připomíná marmeládu.
Náplň
275 g veganské mleté maso
20 g směsi koření do veganského masa
40 g lahůdkového droždí
150 g bílého kysaného zelí
cibulové chutney
Veganské maso osmažíme se směsí koření a necháme vychladnout. Lahůdkové droždí a kysané zelí přidáme při kompletaci.
Zdobení
30 g černého sezamu
zelené gelové barvivo
mandlové mléko
Kompletace
Na plát rozváleného těsta dáme osmažené maso, cibulové chutney a kysané zelí. Celou směs posypeme lahůdkovým droždím a zamotáme do závinu. Ozdobíme sezamovým semínkem a ze zbytku obarveného těsta vytvoříme ozdoby.
Sladký oříškovoskořicový závin
Těsto
120 g mléka
40 g másla
4 g instantního droždí
30 g třtinového cukru
75 g vajec
5 g skořice
kůra z jednoho citronu
250 g hladké mouky
1 g soli
Smícháme mléko, sušené droždí, trošku cukru a mouky. Necháme zhruba 15 minut aktivovat. Poté přidáme všechny ostatní ingredience a vypracujeme hebké, hladké těsto, které necháme kynout zhruba hodinku na teplém místě. Těsto by mělo být zhruba dvojnásobně veliké.
Oříškovoskořicová náplň
150 g másla
113 g vlašských ořechů
113 g moučkového cukru
5 g skořice
1 žloutek
vanilkový rum
Máslo si necháme zpěnit na pánvičce. Přidáme cukr, namleté ořechy a skořici. Necháme vychladnout a přidáme žloutek a trošku rumu.
Zdobení
1 vejce
10 ml plnotučného mléka
červené gelové barvivo
Kompletace
Z vykynutého těsta vyválíme plát, který potřeme hotovou směsí. Směs dáváme pouze do jedné poloviny, druhou polovinu si nařežeme na pásky, ze kterých uděláme copánky, které omotáme kolem závinu jako zdobení. Potřeme směsí vejce, mléka a barviva.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.