Záviny podle Kláry

2 hodiny
Závin s kozím sýrem a cibulovou marmeládou
Těsto
130 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
špetka cukru
15 g droždí
60 ml mléka
1 žloutek
50 g másla
15 g olivového oleje
5 g soli
Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Poté smícháme všechny suroviny dohromady a hněteme. Necháme kynout 30 minut.
Náplň
100 g prosciutta
360 g kozího plísňového sýra ve válečku
cibulová marmeláda na pomazání
Prosciutto obtočíme kolem 2 sýrových válečků.
Dekorace
30 g vlašských ořechů
1 vejce
5 g mikrobylinek
Kompletace
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme cibulovou marmeládou a na kraj obdélníku vložíme válečky sýra obalené v prosciuttu. Poté celý závin zatočíme. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a navrchu nařežeme. Posypeme vlašskými ořechy. Dáme péct na 200 °C na 15 minut, pak teplotu zmírníme na 160 °C a pečeme dalších 15 minut.
Hruškovokaramelový závin s kakaem a whisky
Těsto
225 g hladké pšeničné mouky
20 g holandského kakaa
lžička mleté skořice
špetka soli
150 g měkkého másla
1 vejce
10 g moučkového cukru
20 g krystalového cukru
Všechny suroviny smícháme dohromady a těsto dáme odpočinout do lednice.
Hrušková náplň
680 g hrušek (cca 6 hrušek)
lžička skořice
lžička mleté vanilky
½ lžičky mletého zázvoru
lžička perníkového koření
40 g třtinového cukru
30 g pekanových ořechů
20 g citronové šťávy
Nakrájené hrušky smícháme se skořicí, zázvorem, citronem, cukrem, vanilkou, perníkovým kořením a nasekanými pekanovými ořechy.
Karamelová náplň
60 g krupicového cukru
60 g 30% smetany
60 g másla
40 ml Jack Daniels fire
Cukr ztavíme na karamel, přidáme horkou smetanu a máslo. Poté přidáme hruškovou náplň a dusíme, dokud se nevypaří voda. Nakonec přilejeme alkohol.
Dekorace
20 g hrušek
20 g pekanových ořechů
20 g třtinového cukru
1 vejce
Kompletace
Těsto rozválíme na obdélník a dáme doprostřed vychladlou hruškovou směs. Konce těsta nařežeme na proužky a překládáme do tvaru závinu. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a dodekorujeme hruškami a ořechy v cukru. Dáme péct na 160 °C na 30 minut.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.