Vojtův fougasse

Fougasse s římským kmínem, kozím sýrem a zkaramelizovanou červenou cibulí
2,5 hodiny
Těsto na fougasse
500 g vlažného plnotučného mléka
20 g sušeného droždí
500 g polohrubé mouky
500 g hladké mouky
35 g krupicového cukru
25 g soli
100 g vajec
135 g studeného másla
5 g drceného římského kmínu
20 g sádla
300 g červené cibule
30 g červeného vinného octa
20 g třtinového cukru
5 g sekaného čerstvého rozmarýnu
Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme cukr, římský kmín, vejce, droždí a zalijeme vlažným mlékem. Zaděláme těsto.
Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na sádle, osolíme, přidáme vinný ocet a třtinový cukr a necháme zkaramelizovat.
Do těsta vmícháme máslo, cibuli a čerstvý rozmarýn. Vypracujeme dohladka. Necháme vykynout až zdvojnásobí objem.
Máslo
1000 g smetany ke šlehání
Smetanu utlučeme v robotu v máslo. Scedíme podmáslí a propláchneme ve studené vodě. Pomocí fólie vytvarujeme váleček a necháme vychladit.
Na dokončení
50 g polohrubé mouky na podsypání
40 g prášku z fialových brambor
10 g mořské soli solný květ
200 g červené cibule
200 g olivového oleje
100 g čerstvého kozího sýra
15 g čerstvého tymiánu
15 g čerstvého rozmarýnu
15 g čerstvé šalvěje
15 g lístků čerstvé levandule
30 g slunečnicového semínka
30 g dýňového semínka
0,1 g zlatého prachu v rozprašovači
Kompletace
Těsto rozdělíme na poloviny, rozválíme a nařežeme do tvaru listu. Potřeme olivovým olejem, poprášíme fialovým prachem, ozdobně nařežeme žiletkou a nastříháme okraje těsta. Poklademe skrojky cibule, bylinkami a sýrem. Posypeme semínky a mořskou solí. Necháme kynout ještě asi 25 minut. Před vložením plechu vlijeme do trouby sklenici vody. Pečeme asi 20 minut na 230 °C. Po upečení poprášíme zlatým prachem a podáváme s domácím máslem.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.