Bread art podle Martiny

2,5 hodiny
Těsto na chléb
900 g hladké chlebové mouky
300 g žitné mouky
300 g vařených brambor
40 g droždí
5 g cukru
25 g soli
15 g kmínu
650 g vody
25 ml octa
10 g chlebového koření
Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle.
V míse promícháme hladkou a žitnou mouku s vodou a zpracujeme v těsto, které hněteme asi 10 minut. Přidáme rozdrobené droždí, cukr, nastrouhané brambory, chlebové koření, kmín, ocet a sůl.
Těsto opět uhněteme a necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejné části.
Švestkový chléb
50 g sušených švestek
50 g blanšírovaných mandlí
½ těsta
Z prvního dílu těsta oddělíme ⅓ a dáme přikryté v misce do lednice. Do ⅔ těsta zapracujeme nakrájené švestky a mandle.
Těsto se švestkami zpracujeme do tří bochánků, které necháme kynout pod utěrkou. Vykynutý chléb pak přemístíme na pečící papír, očistíme od zbylé mouky, potřeme vodou a dekorujeme zbylým těstem.
Brusinkový chléb
50 g brusinek
50 g pražených lískových ořechů
½ těsta
Do druhé části těsta zapracujeme brusinky s ořechy a zpracujeme do 1 bochánku.
Dáme kynout do ošatky.
Po vykynutí vyklopíme chléb na pečící papír odstraníme přebytečnou mouku, lehce potřeme vodou a posypeme přes síto hladkou moukou.
Žiletkou vyřezáváme požadované tvary.
Kompletace
Chleby přesuneme na horký plech a pečeme asi 10 minut v předehřáté troubě na 240 ËšC. Ztlumíme teplotu na 200 ËšC a pečeme ještě asi 20–30 minut.
Před vytažením z trouby musí chléb při poklepu na dno dunět. Chléb vyjmeme z trouby a přendáme na chladící mřížku a necháme řádně vychladnout.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.