Martinův chléb se záparou z lněného semínka

2,5 hodiny
Zápara
60 g lněného semínka
80 g vody
Lněné semínko dáme na pánev a pražíme, až začnou semínka na pánvi skákat. Přesypeme do hrnku s vodou a necháme vychladnout.
Těsto na chléb
600 g hladké mouky
100 g výražkové mouky
100 g celozrnné mouky
25 g soli
15 g cukru
2 balíčky sušeného droždí
2 balíčky sušeného kvásku
600 ml vody
zápara
Všechny sypké suroviny dáme do mísy robota a promícháme. Přidáme vodu a těsto zpracujeme. Záparu zapracujeme do těsta. Těsto necháme hodinu kynout, po hodině těsto srazíme a několikrát přeložíme.
Dekorace
100 g rýžové mouky
červená prachová barva
Z těsta odebereme 4 části a vytvarujeme kuličky na nohy, nos a bambuli. Zbylé těsto vytvarujeme do tvaru slzy a vrchní část zahneme do tvaru čepičky. Asi 50 g rýžové mouky obarvíme červenou prachovou barvou a přes sítko posypeme čepičku. Vousy a bambuli ochráníme pečícím papírem. Bambuli a vousy zasypeme jen rýžovou moukou neobarvenou.
Pečeme v troubě na 220 °C asi 45 minut.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.