Antonínův chlebový sněhulák

2,5 hodiny
Těsto na chléb
300 g žitné mouky
600 g hladké mouky
100 g chlebové mouky pšeničné
3 lžičky soli
2 lžičky cukru
14 g sušeného droždí
30 g sušeného kvásku
800 ml vlažné vody
1 lžička drceného kmínu
Všechny ingredience smícháme a necháme v robotu propracovat asi 10 minut. Těsto necháme kynout 20 minut, následně přeložíme a necháme kynout 15 minut. Pak znovu přeložíme a necháme kynout dalších15 minut. Chléb rozdělíme na tři nerovnoměrně části poskládáme za sebe jako sněhuláka.
Dekorace
lněné semínko
mák
dýňové semínko
mrkev
Chléb dozdobíme semínky. Sněhulákovi vysypeme semínky dle fantazie knoflíky a obličej.
Pečeme nejprve při 225 °C asi 5 minut a následně při 190 °C asi 40 minut.
Nakonec sněhulákovi nasadíme mrkev místo nosu.
Pórková pomazánka
300 g pomazánkového másla
1 pórek
150 g vepřové šunky plátkové
150 g strouhané goudy
50 g zakysané smetany
10 g mléka
bylinková mořská sůl
Pórek a šunku nakrájíme na kostičky a přidáme všechny ingredience. Smícháme dohromady a naservírujeme do hrnečku.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.