Sushi dort podle Zuzany

2 hodiny
Korpus z bílé sushi rýže
1, 5 kg rýže na sushi
1875 ml vody
200 ml rýžového octa
80 g krupicového cukru
40 g soli
Rýži propereme, dáme do hrnce a zalijeme odměřenou vodou. Přivedeme k varu přiklopené pokličkou a vaříme na mírném plamenu přibližně 20–25 minut do poloměkka. Stáhneme z plotýnky a necháme přikryté 10 minut dojít. Mezitím smícháme ocet, sůl a cukr a zahřejeme do úplného rozpuštění cukru a soli. Takto připravený nálev necháme vychladnout.
Uvařenou rýži vyklopíme na plech, zamícháme do ní připravený nálev a necháme vychladnout.
Černá sushi rýže (na mozaiku)
250 g rýže
313 g vody
35 g rýžového octa
15 g krupicového cukru
8 g soli
Černou rýži připravíme stejným způsobem jako bílou rýži, jen ji necháme vařit 30 minut.
Tamago omeleta
4 vejce
4 lžíce rybího vývaru
3 lžíce cukru
1 lžíce sójové omáčky
olej na smažení
Vejce rozšleháme se zbylými surovinami a na rozpálené pánvi s olejem smažíme jednotlivé omelety.
Zeleninový vklad
3 ks salátové okurky
400 g nakládané žluté ředkve
5 listů řasy nori
Okurku ředkev nakrájíme na tenké plátky. Řasu nastříháme tak, aby pokryla celou plochu vkladu.
Formu o průměru 24 cm vyplníme vrstvou sushi rýže, na kterou položíme řasu nori, omeletu, plátky okurky a ředkve. Takto vrstvíme až do vypotřebování surovin, nebo požadované výšky a dáme vychladit do lednice.
Sýrový krém na obmaz a dekoraci a sezam
375 g smetanového sýra Philadelphia
špetka soli
150 g černého sezamu
Sýr smícháme se solí a část přendáme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Sýr použijeme na dekoraci a na obmazání dortu.
Vychlazený dort potřeme tenkou vrstvou krémového sýra a na vrchu posypeme černým sezamem. Na boky dortu skládáme sushi mozaiku.
Sushi mozaika
10 listů řasy nori
bílá sushi rýže
černá sushi rýže
2 salátové okurky (dlouhá, rovná a úzká)
200 g nakládané žluté ředkve
olej na potření
Na bambusovou podložku položíme potravinářskou fólii a potřeme ji olejem. Na fólii položíme řasu a na ni rozprostřeme tenkou vrstvu černé rýže a druhou vrstvu bílé rýže. Na okraj umístíme plátek celé okurky a zamotáme pevnou rolku. Volný konec řasy lehce potřeme vodou a rolku uzavřeme. Takto připravenou rolku podélně rozčtvrtíme.
Z ředkve vykrojíme úzký hranolek. Na bambusovou podložku dáme fólii potřenou olejem, položíme na ni řasu a na ni rozetřeme vrstvu bílé rýže. Na okraj umístíme hranolek z ředkve a zamotáme rolku.
Na bambusovou podložku dáme fólii potřenou olejem a na ni 2 řasy, které napojíme na sebe lehce navlhčenými konci. Na řasu položíme řezem dolů dvě čtvrtiny okurkové rolky, kulatou stranou k sobě. Mezi tyto čtvrtiny vložíme rolku s ředkví a uzavřeme zbylými čtvrtinami okurkové rolky, tak abychom vytvořili čtverec. Čtverec zamotáme do řasy a uzavřeme.
Tímto způsobem připravíme ještě jednu sushi rolku ve tvaru čtverce.
Takto připravené hranolky nakrájíme na tenké plátky, ze kterých poté poskládáme mozaiku na dekoraci boků dortu.
Dekorace
½ salátové okurky
150 g nakládaného zázvoru
100 g nakládané žluté ředkve
150 g mražených edamame fazolí
40 g wasabi pasty
Fazole zalijeme horkou vodou a vaříme 3 minuty. Poté vložíme do ledové vody.
Z okurky vykrájíme listy a plátky zázvoru smotáme do tvaru květin. Ředkev nakrájíme na malé kostičky a použijeme do dekorace.
Dozdobíme malými kapkami wasabi omáčky, edamame fazolemi, pusinkami z krémového sýru, který stříkáme cukrářským sáčkem a černým sezamem dle vlastní fantazie.
Dort podáváme s mističkou sójové omáčky.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.