Romanův zeleninový dort

2 hodiny
Korpus
30 g čerstvého droždí
280 ml mléka
15 g krystalového cukru
120 g škvařeného sádla
660 g hladké mouky
1 žloutek
25 g soli
Z droždí, cukru a teplého mléka připravíme kvásek, do kterého zapracujeme mouku, žloutek, sůl a nakonec sádlo. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na tři stejné části. Po krátkém vykynutí pečeme ve třech ráfcích v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 15-20 minut.
NáplnĚŚ
400 g nivy
750 g tučného tvarohu
375 g másla
200 g šunky do vnitřní náplně
10 g soli
Do vyšlehaného másla se solí zašleháme tvaroh a strouhanou nivu. Do ⅔ krému zamícháme nadrobno pokrájenou šunku a použijeme na vnitřní náplň dortu.
Dekorace
100 g mrkve
1 petrželka kudrnka
1 žlutá paprika
200 g velkých rajčat
hrachové výhonky
1 salátová okurka
1 fino salát mesclun
1 balení jedlých květů, např. macešek
Z mrkve a rajčat pomocí škrabky oddělíme tenké plátky a vytvarujeme květiny. Ze salátové okurky a žluté papriky nakrájíme tenké plátky.
Kompletace
Dort poskládáme ze tří korpusů. Vnitřní strany korpusů promažeme šunkovou náplní. Strany a vršek dortu obmažeme zbylou náplní. Okraje vrchu dortu jsou ozdobíme pusinkami stříkanými řezanou špičkou. Celý okraj dortu je ozdobíme klíčky, lístky salátu a květy. Vrch dortu ozdobíme květy ze zeleniny a zbývající zeleninou.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.