Martinův sushi dort

2 hodiny
Rýže
600 g sushi rýže
750 g vody
10 lžic sushi octa
4 lžíce krupicového cukru
2 čajové lžičky soli
30 g černého sezamu
Rýži propláchneme aspoň sedmkrát, dokud nebude voda čirá. Propláchnutou rýži dáme do hrnce, přidáme vodu a rychle přivedeme k varu. Přiklopíme a stáhneme na mírný plamen. Vaříme 15 minut. Uvařenou rýži přendáme na plech a zalejeme připraveným rozvarem z octa a cukru. Nakonec do vychladlé rýže přidáme sezamová semínka.
Tuňáková vrstva
400 g ricotty
60 g tuňáka v konzervě
40 g majonézy
sůl, pepř
Tuňáka vyšleháme s ricottou a majonézou do pěny. Dochutíme solí a pepřem.
Avokádová vrstva
4 avokáda
100 g Lučiny
1 limetka
sůl, pepř
Avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme sůl pepř a trochu limetové šťávy. Smícháme s Lučinou.
Obmaz
500 g ricotty
1 křen
60 g majonézy
Ricottu vyšleháme, přidáme majonézu, a nakonec vmícháme křen. Dochutíme solí a pepřem.
Na dokončení
2 salátové okurky
1 balení řasy nori
2 avokáda
Do ráfku o průměru 20 cm dáme nejprve vrstvu rýže a dále na sebe vrstvíme jednotlivé vrstvy – rýži, řasu nori, tuňákový promaz s okurkou, rýži, řasu nori, avokádovou vrstvu s kousky avokáda, rýži atd., dokud nedosáhneme výšky dortu. Dort obmažeme a vyhladíme.
Dekorace
1 nakládaná žlutá ředkev
hráškové výhonky
30 g černého sezamu
20 g bílého sezamu
svazek pažitky
Dort ozdobíme na bocích pažitkou a hráškovými výhony, navrch poklademe do obrazce nakrájenou žlutou ředkev. Posypeme sezamem dle vlastní fantazie.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.