Antonínův zeleninový dort

2 hodiny
Řepné palačinky
300 g předvařené červené řepy
500 g mléka
2 vajíčka
220 g hladké mouky
200 g řepy rozmixujeme s mlékem, zbytek řepy najemno nastrouháme. Přidáme vajíčka a hladkou mouku, vše smícháme a vytvoříme těsto. Na oleji smažíme palačinky.
Špenátové palačinky
100 g čerstvého špenátu
250 g mléka
1 vajíčko
110 g hladké mouky
75 g špenátu rozmixujeme s mlékem, zbylý špenát nakrájíme najemno. Přidáme vajíčko a hladkou mouku, vše smícháme a vytvoříme těsto. Na oleji smažíme palačinky.
Koprový krém
250 g 40% smetany
250 g mascarpone
200 g sýru Philadelphia
20 g čerstvého kopru
Nasekáme kopr. Všechny ostatní suroviny vyšleháme do krému a přidáme nasekaný kopr.
Krém z gorgonzoly
100 g gorgonzoly dolce
250 g 40% smetany
250 g mascarpone
200 g sýru Philadelphia
Všechny ingredience vyšleháme do krému.
Špenátová náplň
1 cibule
3 stroužky česneku
100 g gorgonzoly dolce
100 g smetany ke šlehání
350 g listového špenátu
Na oleji osmažíme cibuli, ke které pak přidáme pokrájený špenát, následně přidáme česnek, přilejeme smetanu a necháme krátce podusit doměkka. Na závěr přidáme nastrouhaný sýr.
Dekorace
4 rajčata
100 g kaparů
3 mrkve
Slupky od rajčat a kapary osmažíme v oleji. Z plátků mrkve vymodelujeme kytičku.
Kompletace
Řepné palačinky naplníme koprovým krémem a špenátovou náplní. Zarolujeme. Špenátové palačinky promažeme krémem z gorgonzoly a vytvoříme další patro. Poslední patro je opět z řepných palačinek. Nakonec dort obmažeme krémem a nazdobíme zeleninou a kapary dle vlastní fantazie.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.