Vojtův fault line cake trnky a vanilka

3,5 hodiny
Korpus
500 g vajec
325 g krupicového cukru
85 g slunečnicového oleje
50 g horké vody
425 g hladké mouky
3 g vanilkového lusku
1 g soli
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkou do pěny, přidáme horkou vodu, prošleháme. Po částech vmícháme suché ingredience a olej. Pečeme ve formách na 170 °C asi 40 minut. Poté otočíme a necháme vychladnout.
Trnkový krém
300 g trnkového pyré
75 g vody
50 g krupicového cukru
40 g kukuřičného škrobu
560 g smetany ke šlehání
400 g čerstvého sýra
250 g mascarpone
100 g moučkového cukru
15 g citronové šťávy
100 g borůvkové zavařeniny
Svaříme trnky s krupicovým cukrem, přidáme ve vodě rozmíchaný škrob, provaříme a rozmixujeme. Necháme vychladit rozetřené na talíři pod fólií. Ušleháme smetanu s moučkovým cukrem, přidáme sýr, mascarpone a zchladlý rozvar. Prošleháme a dochutíme cukrem a citronovou šťávou.
Sirup
200 g krupicového cukru
6 g vanilkového lusku
300 g vody
Svaříme vodu s cukrem a vanilkou.
Máslový krém
1000 g másla
1000 g slazeného kondenzovaného mléka
8 g vanilkového lusku
1 g modrého olejového barviva – midnight
1 g tmavomodrého olejového barviva – navy blue
1 g černého olejového barviva – black
1 g fialového olejového barviva – violet
1 g bílého olejového barviva – white
Vyšleháme máslo s kondenzovaným mlékem a vanilkou. ½ obarvíme modrofialově a ½ bíle.
Dekorace z glukózy
125 g glukózy
Glukózu rozetřeme na pečící papír, pečeme na 180 °C. Necháme vychladnout a nalámeme na střepy.
Korálový korpus
50 g vajec
30 g glukózy
15 g krupicového cukru
5 g kypřícího prášku
25 g hladké mouky
1 g modrého olejového barviva – midnight
1 g tmavomodrého olejového barviva – navy blue
1 g černého olejového barviva – black
1 g fialového olejového barviva – violet
Bílek vyšleháme s cukrem a glukózou dotuha. Poté přidáme žloutek, barvivo a prošleháme. Vmícháme mouku a kypřící prášek. Těsto rozdělíme do tří kelímků, pečeme v mikrovlnce asi 1,5 minuty. Otočíme a necháme vychladnout.
Suroviny na dokončení dekorace
50 g koncových rozvětvených větviček s trny (trnka nebo rakytník)
2 plátky jedlého stříbra
15 g lyofilizovaných borůvek
1 g perleťového prachu
150 g potravinářského stříbrného spreje
Větvičky nastříkáme stříbrnou barvou. Borůvky a korálový korpus obalíme v perleti.
Kompletace
Pláty korpusu prolijeme sirupem a promažeme trnkovým krémem. První, celkový obmaz provedeme pomocí modrofialového krému, linie zlomu vytvoříme ve dvou vrstvách bílým a modrofialovým krémem. Zbylý krém použijeme k dozdobení. Patinujeme stříbrným sprejem. Dort zdobíme stříbrnými větvičkami, střípky glukózy, borůvkami, korálovým korpusem a kousky stříbra.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.