Romanův pistáciový fault line cake

3,5 hodiny
Piškotový korpus
8 vajec
240 g krystalového cukru
4 lžíce vařící vody
200 g hladké mouky
80 g polohrubé mouky
špetka soli
lžička vanilkového extraktu
Celá vejce šleháme spolu s cukrem, který přidáváme po částech. Při šlehání přilijeme horkou vodu, sůl a vanilku. Do našlehané hmoty postupně přidáváme prosátou mouku. V ráfku 23x6 cm v troubě na 170 °C upečeme dozlatova celkem 2 korpusy a v ráfku 19x6 cm střední korpus.
Pistáciová náplň
2 l plnotučného mléka
8 vanilkových pudinků
300 g krystalového cukru
1 kg másla
80 g pistáciové pasty
zelená potravinářská barva
Z mléka cukru a vanilkového pudinku uvaříme pudink. Necháme zcela zchladit. Do pudinku postupně zašleháváme změklé máslo. Poté zašleháme pistáciovou pastu. Větší část krému lehce obarvíme zelenou barvou. Jednu třetinu krému si rozdělíme na několik částí, které obarvíme dle potřeby na střední část dortu.
Meruňková náplň
300 g meruňkového džemu
0,15 l vody
Džem zředíme horkou vodou.
Dekorace
snítky citronového tymiánu
Kompletace
Oba větší korpusy dvakrát rozřízneme, každý plát zvlhčíme džemem a promažeme pistáciovým krémem a opět složíme dohromady. Obmažeme strany krémem tak, aby rozměr dortu splňoval zadání 24 cm. Na stranu nalepíme pásek dortové folie a utáhneme zpět do flexi ráfku a dáme vychladit. Stejným způsobem pracujeme i s prostředním menším korpusem. Základnou dortu je větší korpus, na jehož střed položíme menší korpus. Strany menšího korpusu ozdobíme barevným krémem. Nakonec dokompletujeme dort položením posledního korpusu na vrch dortu. Ozdobíme snítkami citronového tymiánu.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.