Čokoládovovišňový dort podle Kláry

3,5 hodiny
Kakaový korpus (23 cm)
10 vajec
340 g krupicového cukru
380 g polohrubé mouky
2 čajové lžičky kypřícího prášku
87 g rostlinného oleje
87 g teplé vody
40 g holandského kakaa
špetka soli
Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, poté zašleháme olej a teplou vodu. Do směsi zašleháme mouku, kakao a kypřící prášek. Bílky vyšleháme se solí do sněhu a poté opatrně stěrkou spojíme sníh se žloutkovou hmotou. Dáme péct na 160 °C na 50 minut.
Višňová mousse
500 g mražených višní
100 g krupicového cukru
10 g citronové šťávy
20 g práškové želatiny
500 g mascarpone
300 g 33% smetany
60 g moučkového cukru
Mražené višně dáme s cukrem a citronovou šťávou do hrnce a svaříme. Přidáme nabobtnanou želatinu. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré a dáme vychladit. Vyšleháme mascarpone, smetanu a moučkový cukr a přidáme vychlazené pyré s želatinou.
Lískovooříškový krém
200 g 74% čokolády
150 g 50% čokolády
410 g 33% smetany
200 g lískových posekaných ořechů
150 g 100% lískové pasty
500 g mascarpone
210 gramů smetany přivedeme k varu a do ní nalámeme čokolády a vymícháme. Poté přidáme lískooříškovou pastu a posekané lískové ořechy a necháme vychladit. Vyšleháme mascarpone se 200 gramy smetany, přidáme čokoládovou ganáž s lískovými ořechy, a ještě chvíli šleháme.
Bílkovomáslový krém
520 g pasterizovaných bílků
740 g krystalového cukru
1000 g změklého másla
špetka soli
Bílky s cukrem a špetkou soli ohřejeme na vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí a směs má kolem 70 °C. Poté bílky šleháme, až je směs lesklá a pevná. Nakonec zašleháme postupně máslo.
Višňové compoté
500 g mražených višní
80 g krupicového cukru
10 g citronové šťávy
Mražené višně svaříme s cukrem a s citronem tak, aby višně zůstaly ještě v celku. Vychladíme.
Dekorace
12 g jedlých květů violka mix barev
zlatý pudrový sprej
zlatá tekutá barva na přímé použití
zelená potravinářská barva
Kompletace
Korpus rozkrojíme na 4 pláty. Poté vrstvíme v pořadí korpus, lískovooříškový krém, višňová mousse a višňové compoté a takto opakujeme ještě dvakrát. Dort obmažeme tenkou vrstvou bílkovomáslového krému a dáme vychladit. Část bílkovomáslového krému obarvíme na zelenou barvu a špachtlí vytvoříme na dortu pás. Poté obmažeme dort bílým bílkovomáslovým krémem všude kromě bodu zlomu. Na kraje zlomu naneseme štětcem zlatou barvu a dozdobíme jedlými květy a zlatým pudrovým sprejem.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.