RomanOsobní výzvaIII. řada

Romanův kváskový chlebíček

1,5 hodiny

Korpus

40 g čerstvého droždí
480 g hladké mouky
160 ml mléka
120 g moučkového cukru
70 g másla
4 g soli
1 žloutek
kůra z citronu

Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek. Přidáme mouku, citronovou kůru, sůl a žloutek. Vypracujeme hladké těsto. Nakonec zapracujeme máslo. Těsto rozdělíme na 4 části a necháme vykynout.

Náplň

140 g moučkového cukru
500 ml mléka
80 g másla
240 g mletého máku
10 ml tuzemského rumu
100 g rozinek
150 g sušených švestek
100 g sušených meruněk
8 g skořice

Mléko svaříme s cukrem, máslem, mákem, sušeným ovocem a skořicí. Zredukujeme tekutinu, zahustíme náplň moukou a nakonec přidáme rum. Necháme zchladnout.

Poleva

250 g moučkového cukru
2 g skořice
5 ml tuzemského rumu
šťáva z 1 citronu

Z cukru, rumu, citronové šťávy a skořice připravíme polevu, kterou nakonec přelejeme na hotový chlebíček.

Kompletace

Vyválíme díl těsta na tenký plát, potřeme ¼ makové náplně, zarolujeme. Stejně tak připravíme zbývající 3 záviny. Formu vymažeme máslem. Na dno položíme dva záviny a na ně další dva. Pečeme ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 180 °C 45 minut. Hotový chlebíček vyklopíme z formy a přelijeme polevou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.