Dort „Obluďák“ podle Lucie

4 hodiny
Korpus I
480 g hladké mouky
480 g moučkového cukru
600 g vajec
12 lžic řepkového oleje
15 g kypřicího prášku
95 g vlašských ořechů
Bílky šleháme s cukrem do pěny a mezitím smícháme olej se žloutky. Poté přidáme do vyšlehaných bílků s cukrem. Nakonec už jen zlehka a ručně přimícháme mouku s kypřicím práškem a těsto rozdělíme do dvou dortových forem, pro rychlejší upečení. Pečeme 35 až 40 minut na 160 °C.
Korpus II
300 g hladké mouky
320 g + 60 g krystalového cukru
12 vajec
200 g mletého máku
100 ml rostlinného oleje
kůra ze čtyř citronů
Bílky ušleháme s 320 gramy cukru do pěny, mezitím smícháme 60 gramů cukru se žloutky, citronovou kůrou a olejem. Poté přidáme do vyšlehaných bílků s cukrem ostatní suroviny. Pečeme na 180 °C asi 35 minut.
Krém I
600 g mascarpone
250 g tučného tvarohu
200 g moučkového cukru
100 g mandlového cukru
10 g rozpustné kávy
20 g mleté kávy
Ručně rozmícháme mascarpone s tvarohem. Poté přimícháme cukr a zlehka kávu.
Krém II
600 g mascarpone
250 g tučného tvarohu
100 g 18% zakysané smetany
250 g 40% smetany ke šlehání
150 g moučkového cukru
350 g mangového pyré
30 g agaru
1 celé mango
Tvaroh a zakysanou smetanu vymačkáme přes plátýnko. V jiné míse ručně rozmícháme mascarpone a postupně přidáme cukr, tvaroh, smetanu a až nakonec vyšlehanou 40% smetanu, od oka (aby krém nebyl příliš řídký). Mangové pyré a kousky manga zredukujeme s cukrem a agarem a dáme do dortové formy ztuhnout. Vychladlé dáme na krém.
Krém III (na obmazání dortu)
1200 g másla (celé, změklé)
680 g krystalového cukru
12 bílků (240 g)
30 ml citronové šťávy
2000 g fondánu (bílý)
20 g gelové barvy (extra zelená)
20 g gelové barvy (extra žlutá)
20 g gelové barvy (extra růžová)
20 g gelové barvy (extra modrá)
Bílky zahřejeme nad parou s cukrem tak, aby se cukr úplně rozpustil. Potom dáme směs do studené a čisté mísy a šleháme 10 minut na maximální výkon, následně snížíme rychlost míchání a přidáme máslo pokojové teploty a lehce vyšleháme. Nakonec přidáme citron.
Dort sestavíme.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.