JanaKreativní výzvaII. řada

Dort „Malý princ“ podle Jany

4 hodiny

Makový korpus na planetku

300 ml mléka
200 g mletého máku
200 g hladké mouky
12 g kypřicího prášku
180 g krupicového cukru
60 g másla pokojové teploty
1 vejce

Máslo a cukr vyšleháme, poté přidáme celé vejce a ještě chvíli prošleháme. V rendlíku si mezitím mírně zahřejeme mléko a v misce si smícháme všechny sypké suroviny. K vyšlehané máslové směsi pak postupně po částech přidáme mléko a sypké suroviny. Těsto rozdělíme do dvou forem ve tvaru polokoule s průměrem 15 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 až 35 minut.

Red velvet korpus na knihu

600 g krupicového cukru
226 g másla pokojové teploty
4 vejce
480 g kysaného podmáslí
300 g hladké mouky
220 g polohrubé mouky
10 g holandského kakaa
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky octa
gelová barva (červená)

Cukr s máslem šleháme pomocí ručního šlehače, postupně zašleháme 4 velká vejce. Střídavě přidáváme obarvené podmáslí a mouku s kakaem (mouka natřikrát, podmáslí nadvakrát). Závěrem přidáme jedlou sodu, kterou jsme si rozmíchali v octu, a ihned stěrkou vmícháme do těsta. Těsto rozdělíme do dvou obdélníkových forem 19 cm x 25 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Citronový krém do planetky

50 ml citronové šťávy
175 ml vody
90 g krupicového cukru
1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
75 g másla
3 žloutky
200 g změklého másla
3 lžíce moučkového cukru

Ve vodní lázni si připravíme citronový pudink. Do žáruvzdorné misky vlijeme citronovou šťávu a vodu a přidáme krupicový cukr a škrob. Důkladně rozmícháme a za stálého míchání zahříváme, dokud nevznikne konzistence asi jako pudink. Odstavíme z plotny a přidáme 75 gramů másla. Mícháme, dokud se vše nespojí. Přidáme žloutky a provaříme asi dvě minuty. 200 gramů másla vyšleháme s moučkovým cukrem a postupně do něj zašleháme vychlazený citronový základ.

Sýrový krém do knihy

250 g smetanového sýru
250 g mascarpone
100 g moučkového cukru
150 g 40% smetany

Sýr, mascarpone a cukr prošleháme ručním šlehačem do hladké hmoty. Přidáme smetanu a vyšleháme to tuhého krému.

Bílkový krém na obmazání

600 g másla pokojové teploty
340 g krupicového cukru
6 bílků

Ve vodní lázni rozpustíme cukr s šesti bílky, abychom neměli krystalky cukru (test prstem). Přendáme do robotu a šleháme 15 minut na nejvyšší otáčky. Poté otáčky snížíme a postupně zašleháváme 600 gramů másla. Nakonec zvýšíme otáčky na maximum a šleháme 3 minuty do krému.

Dekorace

100 g mražených malin
3000 g potahovací a modelovací hmoty (mandle)
jedlý papír
1000 g modelovací pasty (bílá)
barvy

Makové korpusy ve tvaru polokoule prořízneme napůl, naplníme citronovým krémem, obmažeme nahrubo bílkovým krémem a dáme chladit.

Připravíme si sýrový krém do knihy a naplníme jím vychlazený red velvet korpus, který vrstvíme přímo na dortovém stojanu. Na krém klademe mražené maliny. Poté knihu potáhneme fondánem a nadekorujeme jedlým papírem.

Vychlazenou nahrubo natřenou kouli posadíme na kovovou špičku a začneme dekorovat obarveným krémem a fondánem. Jestliže bude dort potřebovat do lednice, vyrobíme si mezitím postavičku malého prince, kterou postavíme na planetku. Poté z fondánu vytvarujeme baobaby, jeden umístíme na železnou tyčku směrem dolů a další směrem nahoru. Opět vychladíme a vymodelujeme růžičku a ostatní dekorace, kterými dort dozdobíme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.