Dobošův dort

2 hodiny
Korpus
220 g krupicového cukru
420 g vajec
70 g žloutků
300 g hladké mouky
20 ml oleje
80 ml vody
3 g citronové kůry
2 g soli
Cukr, vejce a žloutky smícháme, nahřejeme na 45 °C a poté vyšleháme do husté pěny. Ke konci šlehání přidáme vodu. Ručně zamícháme olej s citronovou kůrou a nakonec zlehka prosátou mouku a sůl. Na pečicí papír nakreslíme 6 kruhů o průměru 24 cm, hmotu na ně rovnoměrně rozdělíme a rozetřeme. Upečeme při 200 °C. Pozor, abychom nevysušili. Za horka stáhneme z plechu.
Čokoládový krém s máslem
120 g krupicového cukru
400 g másla
360 g 33% smetany
120 g hořké čokolády (kolem 60 %)
80 g kakaa
1 g skořice
Cukr utavíme na světlý karamel, zalijeme horkou smetanou a rozvaříme. Přidáme kakaový prášek a skořici a provaříme na mírném ohni. Horkou směs nalijeme na čokoládu, necháme povolit a poté umícháme dohladka. Necháme zchladnout a při pokojové teplotě do vychladlé hmoty vešleháme máslo. Musíme získat nadýchaný, hladký krém.
Upečené placky opatrně (pomocí ráfku) seřízneme do perfektního kruhu a poté k sobě 5 placek rovnoměrně krémem spojíme. Dohladka zamázneme povrch i strany. Na dort naznačíme 12 dílků a na každý uděláme ze zbylého krému pomocí sáčku s širokou zdobičkou „pusinku“.
Poleva
130 g krupicového cukru
20 g másla
Z cukru si utavíme světlý karamel, přidáme máslo a umícháme dohladka. Ještě horkou polevu nalijeme na poslední placku a karamel po celém povrchu rozetřeme. Placku s karamelem před ztuhnutím (pomocí olejem namazaného nože) rozdělíme na 12 dílů, které po úplném vychladnutí naskládáme na povrch dortu, na předem připravené pusinky, do tvaru větrníku.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.