JanaKreativní výzvaII. řada

Afrika od Jany

4 hodiny

Piškotový plát na slona a hrocha

ocet na vytření mísy robotu
8 vajec
6 lžic horké vody
360 g krystalového cukru
340 g hladké mouky
15 g černého kakaa
2 lžičky kypřicího prášku
6 lžic slunečnicového oleje
pár kapek vanilkového aroma
gelová barva (černá)

Mísu robotu si vytřeme octem, vyklepneme celá vejce a pomocí balonové metly je šleháme na nejvyšší otáčky (asi 10 minut). Vejce musí být opravdu krásně našlehaná. Mezitím si ohřejeme vodu tak, aby vřela. Sypké suroviny si prosejeme do misky a promícháme. Jakmile jsou vejce vyšlehaná, snížíme rychlost na minimální a přidáme 6 lžic horké vody, 6 lžic oleje a pár kapek vanilkového aroma. Poté ihned přidáme sypké suroviny a vše promícháme na nejvyšší rychlost (asi půl minuty). Těsto ještě promícháme a obarvíme černou gelovou barvou. Vylijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Tropický sirup

250 ml vody
125 g krystalového cukru
20 g marakujového pyré
20 ml rumu
2 g citronové kůry
2 g pomerančové kůry
1 celá skořice
1 vanilkový lusk

Vše povaříme, odstraníme vanilkový lusk, celou skořici a necháme chladit.

Korpus „Afrika“

ocet na vytření mísy robotu
8 vajec
6 lžic horké vody
360 g krystalového cukru
340 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
6 lžic slunečnicového oleje
pár kapek vanilkového aroma
15 g hnědého kakaa
gelová barva (černá, oranžová)

Mísu robotu si vytřeme octem, vyklepneme celá vejce a pomocí balonové metly je šleháme na nejvyšší otáčky (asi 10 minut). Vejce musí být opravdu krásně našlehaná. Mezitím si ohřejeme vodu tak, aby vřela. Sypké suroviny prosejeme do misky a promícháme (bez kakaa). Jakmile jsou vejce vyšlehaná, snížíme rychlost na minimální a přidáme 6 lžic horké vody, 6 lžic oleje a pár kapek vanilkového aroma. Poté ihned přidáme sypké suroviny a vše promícháme na nejvyšší rychlost (asi půl minuty). Těsto si rozdělíme do tří misek, do jedné přidáme hnědé kakao, do druhé černou barvu a do třetí oranžovou gelovou barvu. Těstem naplníme zdobicí sáčky a do čtvercové dortové formy se dnem 16 cm × 16 cm budeme střídavě vrstvit barevné pruhy jedním směrem. Pečeme na 180 °C asi 45 minut.

Korpus „safari“

ocet na vytření mísy robotu
8 vajec
6 lžic horké vody
360 g krystalového cukru
340 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
6 lžic slunečnicového oleje
pár kapek vanilkového aroma
gelová barva (červená, oranžová, žlutá)

Mísu robotu si vytřeme octem, vyklepneme celá vejce a pomocí balonové metly šleháme na nejvyšší otáčky (asi 10 minut). Vejce musí být opravdu krásně našlehaná. Mezitím si ohřejeme vodu tak, aby vřela. Sypké suroviny si prosejeme do misky a promícháme. Jakmile jsou vejce vyšlehaná, snížíme rychlost na minimální, přidáme 6 lžic horké vody, 6 lžic oleje a pár kapek vanilkového aroma. Poté ihned přidáme sypké suroviny a vše promícháme na nejvyšší rychlost (asi půl minuty). Těsto si rozdělíme do tří misek, do jedné přidáme červenou gelovou barvu, do druhé oranžovou a do třetí žlutou. Těstem naplníme zdobicí sáčky a do čtvercové dortové formy se dnem 16 cm × 16 cm budeme střídavě vrstvit barvu červenou, oranžovou a žlutou. Pečeme na 180 °C asi 45 minut.

Mangovomarakujový vklad

180 g mangového pyré
180 g marakujového pyré
80 g krystalového cukru
40 ml vody
8 g pektinu
200 g vyzrálého manga
1 lžíce citronové šťávy

Do rendlíku si navážíme pyré, vodu a 40 gramů cukru. Necháme povařit asi jednu minutu, poté přidáme pektin promíchaný se zbytkem cukru, kostičky manga a lžíci citronové šťávy. Krátce povaříme a vlijeme do ráfku (vyloženého potravinovou fólií) o stejném rozměru, jako je dortová forma. Necháme dobře zatuhnout.

Bílkový krém na obmazání dortu (betonový efekt)

600 g povoleného másla
340 g krupicového cukru
6 bílků
gelová barva (šedá)

Ve vodní lázni rozpustíme cukr s bílky, abychom neměli krystalky cukru (test prstem). Přendáme do robotu a šleháme 15 minut na nejvyšší otáčky. Poté otáčky snížíme a postupně zašleháváme 600 g másla. Nakonec zvýšíme otáčky na maximum a šleháme 3 minuty do krému. Krém si obarvíme šedou gelovou barvou, díky které docílíme betonového efektu.

Tvarohovokokosový krém

250 g 40% smetany
250 g tučného tvarohu
60 g smetanového sýru
4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce jemně strouhaného kokosu

Smetanu vyšleháme do polotuha, přidáme ostatní ingredience a vyšleháme tuhý krém.

Dekorace

zlatá prachová barva

Jako první si upečeme piškotový plát na slona a hrocha. Mezitím co se peče, připravíme sirup, který dáme zchladit. Poté připravíme korpus „Afrika“, který dáme do trouby hned po tmavém plátu. Než upečený plát zchladne, připravíme si vklad, který necháme také vychladit.

Z vychladlého tmavého plátu si pomocí vypichovátek vykrájíme asi 10 slonů a hrochů. Ty promažeme sirupem a naskládáme těsně za sebe, aby se k sobě „přilepili“. Do dortové formy vložíme slony a hrochy, které budeme zalévat barveným korpusem „safari“ (ten znázorní pozadí zapadajícího slunce na řezu).

Mezitím co se peče poslední korpus, připravíme mangovomarakujový vklad a necháme chladit. Poté si předpřipravíme bílkový krém.

Vychladlý korpus „Afrika“ jednou prokrojíme. Upečený korpus „safari“ necháme vychladnout a připravíme si tvarohovokokosový krém.

Jeden plát „Afrika“ potřeme pomocí mašlovačky sirupem, naneseme tvarohovokokosový krém, vložíme vklad a naneseme další část kokosového krému. Na krém posadíme celý korpus „safari“, který opět potřeme sirupem. Poté naneseme kokosovotvarohový krém, vklad a zase krém. Druhý plát korpusu „Afrika“ potřeme sirupem a položíme na krém. Dort začneme obmazávat bílkovým krémem, střídavě různé odstíny šedé. Krém setřeme stěrkou a vytvoříme tak betonový efekt.

Dort dáme na chvíli do mrazáku, aby nám zatuhl bílkový krém. Poté pomocí šablony naneseme na přední stranu bílým bílkovým krémem mapu Afriky a opět dáme dort na chvíli do mrazáku.

Zatvrdlý obraz Afriky poprášíme zlatou prachovou barvou. Důležité je skládat dort stejným směrem, jako jsme dělali pruhy v korpusu „Afrika“, dort se musí prokrojit také pouze tímto směrem, jinak se obraz nezobrazí.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.