Sladké tyčinky podle Markéty

2 hodiny
Mandlová sušenka
120 g polohrubé mouky
75 g moučkového cukru
65 g 82% másla
55 g mandlové mouky
1 vejce
1 lžička vanilkového cukru
špetka kypřicího prášku
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto a dáme ho do chladu odpočinout. Malou část odložíme na dekoraci. Poté vyválíme a vykrájíme obdélníky 3 cm x 10 cm. Upečeme na 160 °C.
Marokánky
200 g 33% smetany ke šlehání
130 g krupicového cukru
20 g hladké mouky
130 g celých nesolených mandlí
80 g sušených brusinek
50 g borůvek naložených v rumu
Šlehačku, cukr a mouku svaříme, odstavíme. Přidáme ořechy a ovoce. Na plech na pečicí papír rozetřeme marokánky do tvaru obdélníků. Pečeme na 180 °C asi 20 minut.
Karamelový krém
200 g cukru
100 g 33% smetany ke šlehání
250 g 82% másla
1 lžíce rumu
Cukr svaříme s troškou vody na karamel, zalijeme ohřátou smetanou, odstavíme a vmícháme kousek másla. Necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny, přidáme karamel a rum. Došleháme.
Náplň
100 g borůvkové marmelády
Marmeládou potřeme sušenky.
Čokoládová poleva
200 g 28% bílé čokolády
200 g 47% ruby čokolády
Čokolády rozpustíme ve vodní lázni (každou zvlášť) a použijeme je k potažení tyčinek.
Dekorace
125 g čerstvých borůvek
svazek čerstvé máty
Upečené mandlové sušenky potřeme borůvkovou marmeládou, nastříkáme na ně krém a přiložíme marokánkovou vrstvu. Necháme ztuhnout a poté poléváme čokoládou. Nahoru položíme mátové lístky a borůvky, případně upečené lístky ze zbytků mandlového těsta.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.