Koblihy podle Zdeňka

2 hodiny
Těsto
50 g čerstvého droždí
200 ml plnotučného mléka
560 g hladké mouky
70 g másla
6 žloutků
70 g cukru
1 citron
80 ml rumu
2,5 g soli
výluh z tonka fazole
1 vanilkový lusk
2000 ml oleje na smažení (řepkový)
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme polovinu mouky a necháme kynout. V míse vyšleháme máslo, žloutky a cukr. Přidáme zbytek mouky, kvásek, kůru z citronu a šťávu z poloviny citronu, rum, sůl, výluh z tonka fazole, semínka z vanilkového lusku a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout. Z těsta pak vytvarujeme bochánky (cca 50 gramů), které položíme na pomoučenou utěrku a necháme kynout na dvojnásobek. Smažíme z obou stran v rozpáleném oleji.
Náplně
250 ml plnotučného mléka
špetka soli
80 g krystalového cukru
1 vanilkový lusk
40 g kukuřičného škrobu
100 g másla
250 g 35% šlehačky
250 g mascarpone
malinový džem
angreštový džem
Z mléka, špetky soli, cukru, vanilky a škrobu uvaříme krém, do kterého přidáme 100 gramů másla. Necháme zchladit a vyšleháme.
Šlehačku vyšleháme do polotuha a zašleháme do ní mascarpone. Nakonec oba krémy ručně zamícháme. Necháme zchladit.
Malinová poleva
200 g malinového pyré
200 g moučkového cukru
Malinové pyré a moučkový cukr vymícháme dohladka.
Čokoládová poleva
100 g 52% čokolády
50 g smetany ke šlehání
Smetanu zahřejeme a rozpustíme v ní čokoládu.
Dekorace
moučkový cukr (na posypání)
Polovinu koblih překrojíme podélně na polovinu, uprostřed naplníme malinovým džemem a okolo pomocí trezírovací špičky připraveným krémem, pocukrujeme.
Druhou polovinu koblih naplníme angreštovým džemem, povrch polijeme připravenou malinovou polevou a pomocí čokoládové polevy vytvoříme zebrování.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.