Markétina sluníčka

1,5 hodiny
Těsto
100 g celozrnné špaldové mouky
400 g hladké mouky
100 ml světlého piva (ležák)
60 g škvařeného sádla
40 g žloutků
100 ml vody
1 lžička včelího medu
10 g čerstvého droždí
1 lžíce kvásku
sůl
Z droždí, kvásku, medu, vody a špaldové mouky vytvoříme kvásek a necháme 10 minut pracovat v kynárně. Přidáme ostatní suroviny, těsto umícháme v robotu a necháme ho v kynárně, dokud nezdvojnásobí objem.
Náplň k provalování
150 g škvařeného sádla
100 g vepřových škvarků
100 g brynzy
1 lžička soli
Sádlo a škvarky rozemeleme tyčovým mixérem, přidáme brynzu, sůl a umícháme hladkou pastu. Vyválíme vykynuté těsto, potřeme ho náplní, stočíme, přeložíme a necháme kynout.
Zelná náplň
200 g kysaného zelí
100 g červené cibule
100 g anglické slaniny (vcelku, tučnější)
200 g anglické slaniny (plátky)
sůl
Nakrájíme anglickou slaninu vcelku na kostičky a opečeme. Cibuli nakrájíme najemno a přidáme ji ke slanině. Zelí opláchneme, necháme okapat, přidáme do hrnce a podusíme. Případně dosolíme. Necháme vychladnout.
Dekorace
100 g kysaného zelí
500 ml světlého piva (výčepní)
100 g nakládaných papriček
Vykynuté těsto rozválíme, vykrojíme šest kruhů, středy rozřízneme na osm dílků a vytočíme je ven tak, aby vznikla sluníčka. Ze zbytku těsta nakrájíme šest pruhů. Na pruhy položíme zelnou nádivku, na ni plátky anglické slaniny, aby přesahovala ven, a stočíme je do malých roládek, které umístíme do středu sluníček. Necháme dokynout na plechu a pečeme 10 minut na 220 °C. Na tác dáme upečená sluníčka, misku se zelím, papričkami a půllitr piva.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.