ZuzanaKreativní výzvaII. řada

Filmařská klapka podle Zuzany

4 hodiny

Kakaový korpus

8 vajec
430 g krupicového cukru
250 ml vody
250 ml slunečnicového oleje
470 g polohrubé mouky
1 a 1/2 kypřicího prášku (18 g)
30 g kakaa
10 ml rumu

Troubu si zapneme na 150 °C. Do většího a hlubšího plechu si dáme pečicí papír.

V míse robotu nejprve šleháme na nejvyšší výkon vejce, až se utvoří pěna, přibližně 7 minut. Přidáme cukr a zašleháme ho (opět cca 7 minut). Potom přidáme vodu a nakonec zašleháváme olej (už při menších otáčkách). Jako poslední přidáme mouku s kypřicím práškem a prosáté kakao. Mouku už zašleháváme opatrně, buď na nejmenší výkon mixéru, nebo ruční metlou. Těsto musí být dobře vymíchané, bez hrudek, a nesmí být ani řídké, ani husté. Vlijeme ho do formy, nijak s ním nehýbeme a formu opatrně vložíme do trouby vyhřáté na 150 až 160 °C na střed (raději pomaleji). Troubu v prvních 20 minutách neotvíráme, aby korpus neklesl. Po 30 minutách se podíváme do trouby a špejlí zkusíme, zda je korpus upečený. Po vytažení špejle zjistíme, jestli ještě těsto lepí. Korpus by se měl péct cca 30 až 50 minut.

Borůvkový rozvar

500 g borůvek (400 g mražených, 100 g čerstvých)
150 g cukru
10 g pektinu nebo bramborového škrobu

Borůvky zahřejeme v kastrolu s cukrem do hustší konzistence. Pro zahuštění přidáme pektin nebo bramborový škrob.

Krém

380 g mascarpone
380 g šlehačky
150 g cukru

Vyšleháme šlehačku s cukrem a mascarpone dotuha.

Krém na obmazání a dekorace

300 g 40% šlehačky
600 g 70% hořké čokolády
1000 g potahovací a modelovací hmoty (černá)
250 g potahovací a modelovací hmoty (bílá)
30 g podsypového cukru
jedlý bílý fix

Šlehačku zahřejeme a nalijeme na čokoládu. Vymícháme hladký krém. Necháme ho dobře ztuhnout. Potahovací hmotu rozválíme.

Korpus přeřízneme napůl. Odřízneme část jako klapku. Na spodní korpus uděláme z čokoládové ganáže obrubu, kterou vyplníme borůvkovým rozvarem a krémem s mascarpone. Obě části dortu obmažeme čokoládovou ganaží a necháme je ztuhnout. Černou potahovací hmotu rozválíme a potáhneme jí obě vychlazené části dortu. Dozdobíme bílou potahovací hmotou a vytvoříme dekorace – nápisy jedlým fixem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.