MartinaKreativní výzvaII. řada

Sušenkové zátiší od Martiny

3,5 hodiny

Čajové sušenky

900 g hladké mouky + na podsyp
440 g moučkového cukru
300 g másla
6 vajec
100 g škrobu
20 g čajového koření na cukroví (mleté)
20 g vanilkového cukru
10 g kypřicího prášku
5 g himálajské soli
gelové barvy (oranžová, zelená, modrá, černá, hnědá, běloba, žlutá)

Veškeré suroviny dáme do mísy a umícháme je v kompaktní těsto, které dáme chladit do lednice na půl hodiny. Následně těsto obarvíme dle potřeby gelovými barvami a vytvarujeme do požadovaných tvarů. Pečeme při 160 °C (horkovzduch), dokud nejsou kraje sušenek zlaté (přibližně 15 minut).

Kakaové sušenky

120 g hladké mouky
110 g másla
60 g moučkového cukru
50 g strouhaného kokosu
35 g kakaa
1 žloutek
2 g himálajské soli

Veškeré suroviny dáme do mísy a umícháme je v kompaktní těsto, které dáme chladit do lednice na půl hodiny. Následně těsto tvarujeme dle požadovaných tvarů. Pečeme při 180 °C (horkovzduch) přibližně 15 minut.

Dekorace

200 g krupicového cukru na karamel (na spojení)

Cukr necháme rozpustit v pánvi, dokud nevznikne karamel, kterým si pomůžeme při lepení jednotlivých komponentů.

Z prvního těsta vytvoříme velký plát světlého korpusu přes plech. Uprostřed plátu uděláme cestičku z druhého, hnědého těsta a vyválíme do stejné tloušťky. Konečky prstů namočíme do zelené gelové barvy, „poďupkáme“ světlý plát a upečeme. Další kousek těsta obarvíme nahnědo, vyválíme spolu se světlým těstem a vykrojíme vykrajovátkem srnku tak, aby bříško měla světlé. Takto postupujeme i u ostatních zvířat a barvíme je dle skutečnosti. Ze zelené barvy uděláme stromy, z modré vodu do studánky. Ze světlého těsta si uděláme střední plát a vytvarujeme ho do tvaru skály. Konečky prstů uděláme (pomocí bílé, černé a zelené barvy) efekt povrchu skály. Dále ze stejného těsta vytvoříme pár kamínků na studnu, ze které budou zvířata pít. Z oranžové barvy připravíme slunce. Části spojíme karamelem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.