ZuzanaOsobní výzvaII. řada

Vánočka podle Zuzany

3 hodiny

Vánočka

200 ml mléka
30 g droždí
125 g krupicového cukru
500 g mouky
100 g másla
25 g sádla
9 g soli
1 vanilkový lusk
1 vejce
2 žloutky
kůra z 1 citronu
50 g rozinek
50 g brusinek
50 g vlašských ořechů
50 g blanšírovaných mandlí
1 vejce (na potření)
50 g mandlových lupínků (na posypání)

Do hrnku s částí vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a poprášíme moukou. Necháme vzejít kvásek (cca 10 minut). Máslo společně se sádlem necháme rozpustit a trochu ohřejeme i mléko. Do mísy robotu si odvážíme mouku, po okrajích posolíme, přidáme cukr, vanilku, vejce, žloutky, citronovou kůru, přidáme kvásek. Začneme mísit a hned přilijeme mléko a tuk. Těsto pořádně vymícháme, aby bylo vláčné a nelepilo se. Ke konci hnětení přidáme rozinky, brusinky a ořechy. Necháme na teplém místě vykynout (cca hodinu).

Vykynuté těsto rozdělíme na šest stejných dílů a upleteme vánočku. Necháme ji na plechu řádně dokynout. Před pečením ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při cca 170 °C něco přes hodinu.

Datlová pomazánka

100 g datlové pasty
2 lžičky kakaa
pár kapek citronu

Všechny ingredience rozmixujeme do krémové hmoty. Je možné přidat vodu, pokud bude pomazánka moc hustá.

Pomazánka z řeckého jogurtu

250 g řeckého jogurtu
40 g žervé
50 g medu
skořice
pomerančová kůra
50 g vlašských ořechů

Jogurt smícháme se žervé, osladíme medem, přidáme dle chuti skořici a pomerančovou kůru. Namažeme na vánočku, pokapeme medem a posypeme vlašskými ořechy.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.