ZuzanaKreativní výzvaII. řada

Zuzanina empanada

3 hodiny

Těsto

750 g hladké mouky
225 ml plnotučného mléka
2 vejce
1 a 1/2 lžičky soli
225 ml slunečnicového oleje

Do mísy robotu dáme mouku s mlékem, vejcem a solí. Mícháme K metlou do drobivé struktury. Během hnětení přidáváme postupně olej (souvislý pramínek). Vyměníme K metlu za hák a hněteme, dokud těsto nebude homogenní, zcela hladké (15 minut). Z těsta vytvarujeme kouli a necháme odpočinout.

Náplň

2 cibule
200 ml olivového oleje
1000 g mleté vepřové panenky (nebo kýty)
200 g rajčatového pyré
200 g sterilovaných krájených rajčat
10 g soli
pepř
1 palice česneku
150 g papriky (kapie)
250 g šunky serrano nebo prosciutto
100 ml suchého bílého vína
1 lžíce krupicového cukru
1 svazek plocholisté petrželky

Cibuli nakrájíme na drobné kousky. Na pánvi rozpálíme olej a zpěníme cibuli. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud maso nezhnědne. Přidáme rajčatovou šťávu, sterilovaná rajčata, sůl, pepř, česnek, papriku nakrájenou nadrobno, nakrájenou šunku a podlijeme vínem. Dusíme. Směs dochutíme cukrem a petrželkou. Necháme vystydnout.

Dekorace

1 vejce na potření
olej ve spreji

Těsto rozdělíme na 3 části. Dvě po 460 gramech a jednu o 300 gramech. Jeden větší díl rozválíme na velikost plechu. Plech postříkáme olejem ve spreji a na válečku na něj těsto přeneseme. Na těsto navršíme náplň. Klademe ji na těsto bez zbytečné šťávy (děravou lžící). Necháme cca 3cm okraj bez náplně. Vyválíme druhý větší díl a přeneseme ho na náplň. Empanadu uzavřeme.

Horní část několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla unikat přebytečná pára. Poslední díl těsta vyválíme a vykrojíme z něho tvary, kterými ozdobíme horní část. Potřeme je vejcem.

Pečeme na 195 °C cca 50 minut dozlatova. Podáváme se salátem Pipirrana.

Španělský zeleninový salát Pipirrana

150 g salátové okurky
150 g černých oliv bez pecek
2 rajčata
150 g bílé papriky
150 g červené papriky
2 stroužky česneku
150 g červené cibule
5 g soli
pepř
50 ml cherry octa
100 ml olivového oleje
40 g krupicového cukru

Oloupanou okurku zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Pokračujeme krájením oliv, rajčat, papriky, česneku a cibule. Osolíme, opepříme, přidáme pár kapek cherry octa, olivový olej a promícháme. Podle chuti dosladíme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.