Empanada od Lucie

3 hodiny
Těsto
360 g hladké mouky
120 g másla
50 g vajec
40 g žloutků
170 g taveného sýru
40 g čerstvého rozmarýnu
10 g soli a mletého pepře
Máslo nastrouháme a přidáme mouku. Zapracujeme, přidáme vejce, tavený sýr, sůl, pepř a rozmarýn. Těsto dáme chladit do lednice, než si připravíme náplň.
Náplň
500 g mletého hovězího masa
100 g másla
1 červená cibule
1 palice česneku (minimálně 6 stroužků)
100 g celých loupaných rajčat v konzervě
1 čerstvá červená paprika
100 g vajec
30 g soli a mletého pepře
100 g strouhané goudy
100 g strouhaného parmazánu
Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Dáme ji bokem na talíř.
Dále orestujeme osolené a opepřené maso, přidáme namačkaný česnek, rajčata, papriku a necháme chvíli dusit. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Uvaříme vajíčka, oloupeme je a nakrájíme na kolečka.
Těsto na ozdoby
100 g chlazeného másla
245 g hladké mouky
1 citron
1 vejce
1 kypřicí prášek
5 g mletého kari
Máslo nastrouháme nahrubo a přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto a dáme ho do lednice odpočinout.
Dekorace
20 g žloutků
20 g másla
50 g hladké mouky
Vychlazené těsto na empanadu rozválíme, vložíme do vymazané a vysypané formy a po dně ho propícháme vidličkou. Postupně na těsto naskládáme orestovanou cibulku, goudu, maso, uvařená vejce a parmazán a zakryjeme po celém povrchu druhou vrstvou těsta. Potřeme rozšlehaným žloutkem s vodou. Poté si vytvoříme tvořítkem dekorační mřížku a pomocí formiček kytičky. Opět potřeme vejcem a pečeme na 170 °C asi 45 minut dozlatova.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.