Exotická střecha v mléčném kabátku
2 hodiny
Malinové želé
250 g malinového pyré
35 g krupicového cukru
13 g hovězí želatiny (bloom 260)
Smícháme cukr s želatinou, následně vmícháme do pyré a pozvolna zahřejeme na teplotu 80 °C. Dortovou formu se dnem vyložíme pečicím papírem a vlijeme do ní malinovou hmotu. Dáme vychladit do lednice.
Kokosový korpus (na dva pláty)
160 g bílků
60 g krupicového cukru (do bílků)
500 g vajec
400 g cukru (do vajec)
150 g hladké mouky
100 g kokosové mouky
20 g strouhaného kokosu
červená gelová barva
Bílky ušleháme s cukrem do volnější konzistence (nesmí být úplně dopevna). V jiné misce si vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny. Během šlehání přidáme červenou barvu, jen malé množství, tak aby hmota byla růžová. V misce si smícháme hladkou mouku, kokosovou mouku a strouhaný kokos.
Do našlehaných vajec přidáme našlehané bílky a krátce projedeme šlehačem, aby se obě hmoty spojily. Následně celou hmotu promícháme s moukou. Těsto rozdělíme na dva plechy vyložené pečicím papírem. Každý plát by měl mít před pečením cca 680 až 690 gramů. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C cca 7 až 10 minut.
Mangovomarakujový krém
300 g marakujového pyré
150 g mangového pyré
450 g krupicového cukru
550 g másla
Obě pyré smícháme s cukrem a společně svaříme na teplotu 105 °C. Svařenou hmotu dáme do kotlíku nebo misky a šleháme do částečného vychlazení. Pak přidáme máslo nakrájené na kostičky a vyšleháme do hladké, nadýchané hmoty.
Čokoládová poleva
500 g mléčné čokolády
60 g kokosového oleje
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem, dobře promícháme.
Dekorace
kokosové plátky na ozdobu
Kokosové plátky orestujeme na suché pánvi nebo v troubě na plechu.
Z prvního upečeného plátu řízneme tři pruhy široké 12 cm. Z druhého plátu řízneme dva pruhy široké 12 cm a zbývající třetí, širší pruh odložíme stranou, bude tvořit dno střechy.
Z hotového krému dáme stranou cca 350 gramů na slepení dna a vrchní omazání. Do zbytku krému vmícháme malinové želé nasekané na menší kousky a tento krém si rozdělíme na 5 stejných částí.
Nařezané pruhy z plátů slepujeme vrstvu po vrstvě rozděleným krémem s želé, až vznikne kvádr. Horní vrstvu zatím nemažeme (poslední část krému s želé si schováme na slepení prokrojené střechy k sobě).
Slepený kvádr zakryjeme potravinářskou fólií a dáme před krájením dostatečně vychladit. Po řádném vychlazení položíme kvádr na hranu stolu, na vršek natřeme poslední část krému s želé a následně jej šikmo (úhlopříčně) prokrojíme. Obě části slepíme do tvaru střechy a položíme na plát odložený stranou, který pomažeme třetinou krému bez želé. Střechu po obou stranách potřeme zbývajícím krémem bez želé a dáme vychladit.
Vychlazenou střechu přendáme na mřížku položenou na talíř nebo tác a střechu polijeme čokoládovou polevou. Necháme lehce zavadnout a následně zbytkem čokolády vytvoříme na povrchu střechy kruhové cákance a dozdobíme praženými kokosovými lupínky. Krájíme nahřátým nožem na jednotlivé porce.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.