Dominičin palačinkový dort

2 hodiny
Likérové palačinky
9 vajec
375 ml plnotučného mléka
270 g hladké mouky
180 g smetany
45 g moučkového cukru
37 ml smetanového likéru
špetka soli
Šleháme nejprve tekuté suroviny, pak přidáme sypké a necháme 10 minut odpočinout. Pánev či palačinkovač potřeme tence máslem, nalijeme odměrkou 30 mililitrů. Když začnou vycházet bubliny, otáčíme.
Kávové palačinky
9 vajec
375 ml plnotučného mléka
270 g hladké mouky
45 g moučkového cukru
10 g instantní kávy
3 g kávové sedliny
2 g soli
Šleháme nejprve tekuté suroviny, pak přidáme sypké a necháme 10 minut odpočinout. Pánev či palačinkovač potřeme tence máslem, nalijeme odměrkou 30 mililitrů. Když začnou vycházet bubliny, otáčíme.
Čokoládová ganáž
600 g 70% čokolády
350 g másla
250 ml vody
5 g mletého kmínu
2 g soli
sušené višně
V kastrolu spolu s máslem, kmínem a solí přivedeme vodu k varu a ihned směs nalijeme na čokoládové pecky, chvíli počkáme a vymícháme. Dáme vychladit. Každou palačinku pomažeme ganáží a poklademe sušenými višněmi.
Čokoládové lanýže
25 g smetany
špetka soli
50 g hořké čokolády
12 g změklého másla
sušené višně
holandské kakao
zlatý prach
Zahřejeme smetanu se solí, přivedeme ji k varu. Směs nalijeme na čokoládu a necháme rozpustit. Můžeme si pomoci tyčovým mixérem. Přidáme máslo, nakrájené sušené višně a necháme v lednici ztuhnout. Poté tvoříme nepravidelné kuličky, které obalujeme v kakau.
Palačinky potíráme čokoládovou ganáží s višněmi a klademe střídavě likérovou a kávovou. Poslední palačinku (pokud možno světlou, likérovou) posypeme kakaovým práškem a navrch dekorujeme čokoládovými lanýži, případně zlatým prachem. Dáme vychladit.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.