Dortová lízátka od Jany

3,5 hodiny
Pistáciová lízátka
55 g moučkového cukru
10 g kukuřičného škrobu
50 g mandlové mouky
80 g bílků
20 g krupicového cukru
žloutky
15 g pistáciové pasty
40 g másla
Moučkový cukr, škrob a mandlovou mouku smícháme s polovinou bílků a vytvoříme tak pastu, do které natřikrát pomocí stěrky přidáme vyšlehaný sníh z bílků a krupicového cukru. Nakonec přidáme žloutky, pistáciovou pastu a rozpuštěné máslo. Pečeme na 170 °C přibližně 10 minut. Upečený pistáciový korpus dáme mrazit.
Mezitím co se pistáciový korpus peče, si nachystáme malinovou ganáž a ruby polevu.
Malinová ganáž na pistáciová lízátka
60 g smetany
100 g bílé čokolády
40 g malinového pyré
20 g másla
Zahřátou smetanou přelijeme čokoládu a malinové pyré, poté přidáme máslo a promícháme tyčovým mixérem. Hotovou ganáž dáme chladit.
Ruby poleva na pistáciová lízátka
100 g ruby čokolády
20 g kakaového másla
Čokoládu s kakaovým máslem zahřejeme na 45 °C ve vodní lázni, poté zchladíme na 29 °C.
Dekorace na pistáciová lízátka
maliny
špejle na lízátka
Pistáciový plát vyřežeme kulatou formičkou, mezi dva pláty naplníme malinou a ganáží pomocí plnicího sáčku. Dáme mrazit.
Nakonec lízátka namočíme do ruby polevy.
Korpus na vanilková a kávová lízátka
1 vejce
špetka soli
50 g krupicového cukru
1 lžíce horké vody
50 g polohrubé mouky
50 g másla pokojové teploty
1 lžíce mandlové mouky
50 g meruňkové marmelády
Troubu si předehřejeme na 170 °C, bílek se špetkou soli a polovinou cukru vyšleháme do pevného sněhu. Žloutek ve vedlejší míse našleháme s horkou vodou a zbytkem cukru do pěny. Obě směsi opatrně smícháme a přidáme mouku. Těsto nalijeme do předem vymazané formy a dáme péct na cca 15 minut. Vychladlý piškot rozdrobíme a přidáme 15 až 25 g másla, lžíci mandlové mouky a lžíci marmelády.
Než se korpus upeče, vypracujeme kokosovou hmotu na vanilková lízátka.
Kokosová hmota na vanilková lízátka
200 g strouhaného kokosu
1 vanilkový lusk
200 g kondenzovaného mléka
Kokos, semínka z lusku a kondenzované mléko promícháme v misce a necháme asi 15 minut odležet, aby kokos nasákl.
Vytvoříme si hmotu na vanilková lízátka, nalijeme ji do forem a dáme mrazit.
Hmota na kávová lízátka
70 g smetany
2 lžičky rozpustné kávy
170 g 65% čokolády
3 lžíce másla
Smetanu přivedeme k varu s rozpustnou kávou. Čokoládu přelijeme horkou směsí a necháme chvíli odstát, poté promixujeme tyčovým mixérem a zašleháme máslo.
Vytvoříme si hmotu na kávová lízátka, nalijeme ji do forem a dáme mrazit.
Dekorace na vanilková a kávová lízátka
čokoláda (vytemperovaná)
špejle na lízátka
Pomocí mokrých prstů vytvarujeme požadovaný tvar vanilkových a kávových lízátek, propíchneme špejlí a dáme mrazit.
Vanilková a kávová lízátka namočíme ve vytemperované čokoládě.
Nugátoví papoušci
barvené kakaové máslo
300 g 41% čokolády
80 g praliné pasty
20 g drceného biscuitu
Ve vodní lázni rozehřejeme barvené kakaové máslo na 45 °C a zchladíme na 27 °C. Poté si vymalujeme polykarbonátovou formu na ptáčky a necháme zaschnout. Mezitím si zahřejeme čokoládu ve vodní lázni na 45 °C a zchladíme ji na 29 °C. Vytemperovanou čokoládu vylijeme do polykarbonátové formy, zbytek čokolády smícháme s praliné pastou a drceným biscuitem. Ptáčky dáme chladit i s formou.
Nugátová náplň
nugát
špejle na lízátka
Připravíme si nugát do ptáčků, který nalijeme do vychlazených forem. Pozor na pracovní teplotu nugátu, aby nám nerozpustil skořápky. Dáme chladit.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.