Rady a tipyI. řada

Crumble

Proč se u nás flambuje slivovicí?

Slivovice je naše kulturní dědictví a prostě k nám patří. Obecně se flambuje vysokoprocentním alkoholem, a tím slivovice samozřejmě je.

Jaký je správný postup při flambování?

Flambuje se tak, že se alkohol nahřeje, a teprve poté se nalije na pokrm, který je určený k flambování. Nakonec se alkohol zapálí.

Proč se má drobenka péct při nižší teplotě?

Drobenka se peče pomalu, protože má zezlátnout a zkaramelizovat, nikoliv zhořknout a zčernat. Proto je nutná nižší teplota, a to okolo 160 až 170 °C.

Jak správně zpracovat vanilkový lusk?

Koření je solí života a využíváme ho tam, kde chceme vylepšit chuť. Vanilka je druhé nejdražší koření na planetě. Dává se proto jen tam, kde je vidět, tedy do světlých krémů, světlé hmoty nebo pudinků, nedává se do těst, protože v těstě ji neuvidíte. Když používáte lusk, velmi často se stává, že lidé lusk proříznou, vyškrábou z něj semínka a myslí si, že tím vyhráli loterii. Jenže aroma se nachází v té tobolce. Semínka jsou jen přidanou, vizuální hodnotou, protože díky nim konzument vidí, že byla použita pravá vanilka, ale samotná chuť se nachází v lusku.

Jak se dá vyrobit domácí vanilkový cukr?

Použité lusky nevyhazujte, nechte je vyschnout. Když jich máte víc, vezměte tyčový mixér, asi 30 nebo 40 gramů cukru, pár vyschlých tobolek a vymelte si úžasný domácí vanilkový cukr. Tímto způsobem zužitkujete z exkluzivního drahého koření maximum.


Další rady a triky