Rady a tipyI. řada

Pletený košík

Proč není dobré doplést koš až do konce formy?

Těsto je živá hmota, stále pracuje, kyne a roste. A to ještě v troubě o další třetinu. Je třeba s tím počítat při přípravě jakéhokoliv výrobku.

Je rozdíl mezi moukami při kynutí?

Každá mouka kyne jinak. Čím víc lepku, tím je těsto pružnější a lépe kyne, neboť do ní můžeme přidat více vody nebo jiné tekutiny. Množství lepku poznáte například podle typového čísla mouky. Čím je nižší, tím méně je mouka vymletá a obsahuje více lepku.

Jaké jsou výhody špaldové mouky?

Špalda je prazrno. Jedná se o jednu z původních odrůd pšenice, pro lidské tělo je lépe stravitelná, přičemž obsahuje stejné množství bílkovin jako klasická pšenice.

Někdy se stává, že je kynuté těsto měkké a ztvrdne až po vyndání. Čím to?

Kynuté těsto tvrdne časem. Tím, jak ztrácí vodu a takzvaně stárne, degraduje. Některá kynutá těsta ale paradoxně měknou až po vytažení z trouby. Například vánočky.

Co dělá s těstem přidání, nebo nepřidání soli?

Sůl zvýrazňuje chuť cukru, ve finálním výrobku utváří balanc mezi všemi chutěmi a ingrediencemi, které jsme při pečení použili. Bez soli by byl výrobek mdlý.


Další rady a triky