Rady a tipyI. řada

Buchty

Jak se pozná dobře vykynuté těsto na buchty?

Voní typicky po kynutém těstě, je to příjemná nakyslá vůně. Má mírně alkoholový dozvuk, neboť kvasinky, které cukr konzumují, produkují jako výsledek procesu ethanol. Ten poté funguje jako kypřidlo. Tato vůně je tedy typická. Puchýře na těstě jsou také v pořádku.

Vždy, než se dá kynuté těsto do trouby, mělo by ještě chvíli ležet. Proč to?

Těsto po vymodelování do výsledných tvarů ještě dál kyne. Nezapomeňte, že objem musí být dvojnásobný ještě před pečením.

Jak správně připravit ořechovou náplň?

Ořechy se musí vařit v mléce, s cukrem, skořicí a solí. Někdy se do nich přidávají vajíčka či žloutky. Ořechová náplň by měla zůstat řidší, neboť pečením dále houstne.

Proč se mají jednotlivé buchty promazávat?

Buchty se vytvarují, poté se do pekáčku skládají jedna vedle druhé a mezi sebou se potírají horkým máslem. Důvodem je, aby se během pečení k sobě nepřilepily a po upečení se daly od sebe jednoduše oddělovat. Buchty navíc přebytečné máslo velmi snadno absorbují.

Mohou se buchty potírat vajíčkem?

Nikoliv, vajíčko dává specifickou zlatou barvu, která u buchet není zcela žádoucí. Navíc je třeba buchty mezi sebou potírat máslem, aby se k sobě neslepily. Proto nedává smysl je mezi sebou potírat máslem a na povrchu vajíčkem.

Proč se zpočátku peče na vyšší teplotu a poté se sníží?

Trouba musí být správně vyhřátá, aby těsto rychle vyskočilo a mělo čas se pomaleji dopéct. Když vyhřejeme troubu na 175 °C, otevřeme ji a dáme do ní pekáč s buchtami, tak než ji zavřeme, vychladne na teplotu pouze 140 °C. Vždy je lepší vyhřát troubu více, neboť otevřením dvířek teplota vždy spadne.


Další rady a triky