Rady a tipyI. řada

Řez z plechu

Co dělat, když je korpus trošku sušší?

Péct kratší dobu, provlhčit sirupem či nálevem, použít náplň s vyšším procentem vody nebo korpus a náplň proložit ovocem.

Existuje nějaký trik, jak korpus nakrájet na stejné kousky?

Nestyďte se použít pravítko. I pro cukráře je neodmyslitelnou pomůckou, pokud chce mít každý kousek řezu stejný. Dále pomůže vařící voda a ostrý cukrářský nůž, kterým jeďte po řezu nahoru, tím se očistí.

Jestliže je výsledek příliš řídký a nejde proto rozkrájet, je možné s tím něco udělat?

Pokud je recept správný, tak je třeba výrobek nechat dobře zatuhnout v lednici, nebo krátce v mrazáku.

Dá se řez také ovonět?

Určitě, dnešní cukrářská výroba nabízí parfémy od fialek a růží, přes bergamot či lanýže. Čichová paměť je ta nejsilnější, kterou máme. I cukráři jí umí používat.

Co dělat, když se srazí krém?

U máslového krému platí, že když je teplota v místnosti nižší než 20 °C, tak je potřeba krém nahřát a znovu vyšlehat. Pokud je teplota vyšší než pětadvacet, tak je naopak třeba krém dát na chvíli do lednice či mrazáku a také znovu vyšlehat. Pokud se srazí smetanových krém, tak je třeba jej zahřát až k bodu varu, nechat uzrát do druhého dne v lednici (nejméně 12 hodin) a poté znovu vyšlehat.

Jak si poradit s hrudkami v krému, které způsobilo špatně ohřáté máslo?

Krém opatrně nahřejte a vše se spojí. Pamatujte, vždy platí, že máslo i směs, do které ho budeme zašlehávat, musí mít stejnou teplotu, v rozmezí mezi 22 až 25 °C.

Jak na kandovanou mrkev?

Je potřeba ji pomalu vařit v cukrovém sirupu. Mrkev je velmi efektní, neboť kandovaná zelenina se používá zřídkakdy. Stejně tak se dá upravit například i dýně.

Co se stane, když zmrazím upečený sníh?

Sníh a sněhové výrobky jsou obecně hydroskopické. To znamená, že přijímají vodu ze vzduchu a prostředí, ve kterém jsou. Čím vyšší vlhkost, tím více jí přijmou a poté se vám mohou doslova a do písmene rozpustit před očima.

Jak dlouho se má vařit pudink?

Směs po dosažení bodu varu musí pomalým varem probublávat 2 až 3 minuty.

Proč se do rozpuštěné čokolády nehodí máslo nebo rum?

Všeobecně platí, že čokoláda nemá ráda vodu. Naopak má ráda oleje a jiné tuky, třeba kakaové máslo. Máslo z mléka obsahuje 18 % vody a rum je alkohol s vodou. Pokud je přidáte do čokolády, tak zhoustne, zkrupičkovatí a výsledná poleva velmi často zešedne.

Jak správně vymíchat hladkou polevu?

Polevu míchejte vařečkou nebo stěrkou dohladka, aniž byste hmotu našlehali a přidali tak do ní vzduch. Také platí, že polevu můžete nahřát na ohni či ve vodní lázni.

Co se stane, když bezé není správně dopečeno a vysušeno?

Bezé obsahuje vysoké procento cukru a naopak malé množství mouky. Musí být správně upečeno, jinak korpus může působit jako guma. Je to zvláštní případ šlehané hmoty, která má svá specifika.


Další rady a triky