Rady a tipyI. řada

Laskonka

Jaká je správná tloušťka laskonky?

Správnou tloušťku získáte díky šabloně, přes kterou se hmota na laskonky roztírá. Laskonka mívá tloušťku 4 až 5 mm. Pečením laskonky nabydou.

Jak správně péct laskonky?

Laskonky zapékáme na teplotu asi 150°, jen dokud nevyskočí a nezískají objem. Poté teplotu snížíme přibližně na 120 až 130° a dopékáme, dosoušíme do křehka. Laskonky by měly zůstat šťavnaté.

Co způsobí špatná teplota při pečení?

Vysoká teplota zapříčiní zbarvení upečených výrobků, což není u laskonek žádoucí. Pečením na vysokou teplotu korpus ztmavne karamelizací cukru, který obsahuje. Nedosušení způsobí, že laskonky nebudou křehké.

Co dělat, když mám pocit, že je teplota v troubě příliš vysoká?

Pakliže máte dojem, že zapékací teplota byla příliš vysoká, tak teplotu snižte a otevřete dvířka, aby teplota uvnitř v troubě klesla.

Jak správně na griliáš?

Griliáš jsou kousky upražených křupavých ořechů v utaveném sladkém aromatickém karamelu. Oříšky přisypávejte do karamelu postupně, aby se neslepily.


Další rady a triky