Rady a tipyI. řada

Chodský koláč

Jak zadělat pěkně nadýchané těsto?

Čím více tuku, žloutku či vajíček, popřípadě mléka, ale také cukru, v poměru k mouce, tím bývá těsto jemnější a nadýchanější. Správné a dlouhé kynutí je také klíčové, je lepší nechat těsto alespoň dvakrát vykynout, než se začne zpracovávat. A pamatujte, že u kynutých těst je lepší rychlé pečení, než pomalé sušení.

K čemu je dobrý kónický váleček?

Kónickým válečkem tvarujeme vykynuté těsto na koláče. Dobře se vykrouží střed. Využití je však širší, hodí se například i na vyválení těsta ve formě.

Jaký je správný poměr mezi těstem a náplní?

Dříve platilo, že je poměr 70 % těsta a 30 % náplně. Dnes jsme bohatší a rádi si připlatíme, takže není výjimkou ani poměr 50 na 50.

Jaká je správná technika merhování, tedy zdobení koláče náplněmi?

Náplně vložte do cukrářských sáčků. Nejprve se na základní koláč natře bílá náplň, například tvarohová, a těmi ostatními barevnými se vykreslují různé motivy a vzory na horní část spodní náplně.

Proč je rum pro chodský koláč tak důležitý?

Rum zadržuje vodu, udržuje vláčnost, je velmi aromatický a do českého kynutého pečiva dnes neodmyslitelně patří. A rumové máslo je poslední dotek na koláči, který nám udrží koláč vláčný, voňavý a chutný.

Může se mák a tvaroh při pečení vysušit?

Tvaroh praská, když je moc vysoká teplota, nebo když je v náplni naopak málo vody, či jsme tvaroh příliš zahustili například škrobem či pudinkem. Mák má obrovskou schopnost absorbovat velké množství tekutiny. Maková náplň tedy může být paradoxně řidší, neboť část vody se vypaří pečením a další bude pohlcená mákem.

Jak poznáme, že jsou koláče upečené?

Koláče jsou upečené, když takzvaně pérují. Zatlačte prstem na okraj koláče a ten se zlehka vrací do původní podoby. Krusta u koláčů není žádoucí.

Jak na závěr koláče potírat?

Máslo rozpusťte, přidejte do něj rum a touto horkou směsí potírejte právě vytažený koláč. Vždy platí horké na horké. A lehce ho také celý zacukrujte vanilkovým cukrem.


Další rady a triky