Sušenková věž
Jak se peče anglický shortbread?
Shortbread je jeden z nejtradičnějších anglických výrobků. Traduje se, že je původem ze Skotska. Obsahuje pouze máslo, cukr, mouku a sůl, někdy se přidávají mleté mandle, rýžová mouka či bramborový škrob. Peče se pomalu do zlaté barvy a má typickou máslovou chuť s vůní po lehce zkaramelizovaném cukru. Upečené sušenky mívají tloušťku až 1 cm.
Co způsobí nedostatečné množství soli?
Způsobuje to mdlost upečených výrobků, nebo např. přeslazenost.
Jak zařídím, aby sušenky byla křehké, ale zároveň pevné?
Záleží na tom, jaký máme recept, ale obecně platí, že například bílky v těstě způsobují jeho pevnost. Zkuste si tedy například vybrat recept, do kterého se přidávají vajíčka. Zjednodušený postup je přibližně tento: všechny ingredience, krom mouky, společně utřete, poté vmíchejte mouku, a to pokud možno rychle a dokonale. Těsto následně vyválejte do válečků, které obalte v krystalovém cukru, zabalte do fólie a dejte chladit.
Proč do sušenek nepatří tvaroh?
Tvaroh obsahuje obrovské množství vody a při jeho použití do náplně mají tendenci výrobky tuto vodu vysávat a tím i vlhnout. Chutnají sice skvěle, ale postrádají pevnost, bortí se a vlhnou, což jsou vlastnosti, které nejsou u sušenek vítané.
Jak zabránit tomu, aby se sušenková věž zhroutila?
Je to o fyzice a gravitaci, s níž vám pomůže bojovat cukrářská chemie. Existuje spoustu lepidel – čokoláda, karamel, různé krémy a náplně, bílkové polevy a glazury… Je tedy opravdu z čeho vybírat.
Je karamel dobrý na lepení?
Cukrářský karamel má vlastnosti podobné sklu, je to skvělé lepidlo, které krátkodobě absolutně splní požadavek na to, aby k sobě slepil roztodivné tvary do jakýchkoliv forem.