Výroba domácího sýra
Paní Salabová, která žije s české vesnici Gerník v Rumunsku, má výrobu domácího sýra, tak říkajíc, v oku i v paži. Ví, kolik syřidla musí použít na určité množství mléka, a na jakou teplotu mléko ohřát i bez teploměru. Domácí sýr vyrábí celý život.
Postup, který vám nabízíme, je v podstatě stejný, jen tu uvádíme tipy, jakou dodržet teplotu či čas. Jde o vyzkoušený postup domácích výrobců sýra, nejčastěji hospodyněk, které si sýr vyrábějí třeba i doma, v kuchyni paneláku na sídlišti.
Sýr můžete vyrobit z mléka čerstvě nadojeného, ale také zakoupeného u farmáře či v běžné obchodní síti. Jedno je ale podstatné: musí jít o čerstvé plnotučné mléko, nikoli o mléko trvanlivé a odstředěné.
Domácí výrobci sýra doporučují veškeré náčiní raději vyvařit v hrnci, a to včetně plátna, ve kterém bude budoucí sýr odkapávat. Stačí pár minut varu.
Postup
Mléko zahřejeme na 37 °C. Pak do něj přidáme pár lžic přírodního bílého jogurtu a necháme dvě hodiny přiklopené stát, bez zahřívání a míchání. Poté se do mléka nalije syřidlo (postupujte podle návodu, kde je uvedeno i dávkování, postup, jak syřidlo rozmíchat ve vodě atd.)
Syřidlo vlijeme do mléka, promícháme, mléko přiklopíme a necháme stát (opět již nezahříváme, nemícháme). Po nějaké době se mléko srazí (tak, jak můžete vidět v našem pořadu) a vznikne sýřenina, kterou ostrým dlouhým nožem nakrájíme na čtverečky. Sýrové zrno necháme chvilku odstát a poté scedíme. Získáme tak syrovátku, kterou můžeme dále využít (vizte naše Recepty). Můžete si ji ale také nalít do koupele a prospět tak své pokožce. Naše praktické babičky ovšem syrovátkou – stejně jako paní Salabová – přikrmovaly pašíka v chlívku.
Sýrové zrno přemístíme do plátna, zavážeme a necháme vykapat. Po půl hodině už bychom mohli mít hotový sýr. Vytvarujeme z něj bochánek, který můžeme obalit v soli, bylinkách, barevném pepři či v paprice. Fantazii se meze nekladou.