Komedie podle románu K. Amise o potížích mladého profesora v místě jeho prvního univerzitního působení.
Hrají: P. Kostka, J. Švandová, R. Krátký, L. Lakomý, E. Hradilová a další. Kamera M. Duda. Scénář a režie Z. Kaloč.

Mladý, poněkud nekonvenční profesor si zažívá v místě svého prvního univerzitního působení mnoho komických situací, které nakonec vždy skončí dobře, protože se poprvé odváží vsadit na štěstí.

V letošním roce by se býval dožil 90 let herec a pedagog Rudolf Krátký. O svět divadla projevoval zájem již na gymnáziu, po maturitě pokračoval ve studiu na právnické fakultě. Když byly vysoké školy zásahem okupačních úřadů zavřeny, nastoupil herecké angažmá u poloprofesionálního Divadelního studia. V roce 1941 se stal členem olomoucké činohry, pak Českého lidového divadla v Brně. Po zavření všech divadel působil v rozhlase, který ho provázel po celý další umělecký život. Nechápal ho nikdy jako herecký "chléb vezdejší", ale ve shodě s tradicí spjatou v brněnském studiu se jmény Josefa Bezdíčka, Františka Kožíka a Karla Högera, jako pole umělecké působnosti. Vedle hereckých postav (Jánošík, Figaro, Dudard v Nosorožci, Menelaos v Trojankách, Iason v Medeje, Senátor v Othelovi, Arcibiskup ve Zvonokesechaj) vytvořil také řadu úspěšných režií: Peter Schaffer: Černá komedie, Bukovčanova hra Než kohout zazpívá aj. Nesmíme zapomenout ani na desítky nastudování v činoherním studiu JAMU, které vytvářel se svými posluchači, z nichž mnozí, kteří prošli jeho výchovou, vynikli na českých scénách (Jana Hlaváčková, František Vicena, Hana Zagorová, Zdena Herfotová, František Derfler a další)

Připomeňme si jeho herectví v televizní komedii nejúspěšnějšího románu anglického spisovatele Kingsleyho Amise, která vznikla v brněnském televizním studiu před 40 lety.

Napište nám