Věra Bílá: Poprvé o skryté vášni

Zpěvačka Věra Bílá je pro spoustu lidí záhadou. Proč proboha hodila za hlavu slibnou kariéru, když se jí otevřely dveře do celého světa a aplaudovaly jí plné sály po celém světě? Proč se rozešla s kapelou Kale, s kterou jí to tak báječně fungovalo? Proč odmítla nabídku z Francie či Ameriky na trvalou spolupráci a místo toho se vrátila do rodných Rokycan? O tom všem bude vyprávět ve své 13. komnatě, ale také o tom, proč si dost často sedá k hernímu automatu a hází do něho minci za mincí, kterých ostatně vždycky měla nedostatek, a když jich někdy měla víc, neudržely se u ní. I když o téhle svojí vášni nikdy s nikým nemluvila a striktně odmítala něco takového vůbec připustit, televizním divákům to prozradí. Snad poprvé v životě to přizná i sama sobě.

Věra se narodila před pětapadesáti lety v Rokycanech a je tady pořád doma. Bydlí spolu s manželem Františkem v jednopokojovém přízemním bytě blízko náměstí a má ho vzorně uklizený. Sama říká, že zažila ve svém životě spoustu bídy a nedostatku, a tak si střechy nad hlavou váží. Výborně vaří, k jejím specialitám patří halušky, které vařívala její maminka, a které rodině připomínaly slovenské kořeny, a také typicky romské jídlo, které se jmenuje goja, jde vlastně o jitrnice, ovšem místo masa je v nich nádivka hodně podobná těstu na bramborák. A je to opravdu dobré, stejně jako kynutá maková bábovka, kterou pro nás upekla.

Věra se seznámila se svým manželem Františkem, když jí bylo patnáct, a od té doby jsou spolu. Nejvíc si ho prý váží proto, že ji neopustil, když se zjistilo, že nemůže mít děti. Tak si spolu adoptovali chlapečka, který se jmenuje také František, ovšem dneska už je to táta od rodiny, má syna a dceru, které Věra miluje a rozmazluje. Komu je líto, že Věra přestala koncertovat, nechť nezoufá. Dala totiž dohromady rodinnou kapelu, protože u nich doma umí na něco hrát každý, a chystá se na nový start. V kapele hrají její bratři a příslušníci jejich rodin, spolu s Věrou zpívá také syn František. Ostatně, právě ve 13. komnatě se kapela premiérově předvede. A to ve velmi nezvyklém prostředí. Přímo na peronu rokycanského nádraží. Jeden z jejích bratrů totiž žije s rodinou v někdejším drážním domku a Věřina kapela v něm má zkušebnu.

Text: (mf)
Převzato z časopisu ČT+